avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Cum se face recuperarea cheluielilor de judecata.
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Cum se face recuperarea cheluielilor de judecata.

Intr-un proces in care am castigat toate cele 3 faze, s-a emis o Hotarare Judecatoresca prin care se obliga Primaria Municipiului Bucuresti sa dea o decizie pentru un teren care se incadreaza la Legea 10, cu cheltuieli de judecata.
Cum se pot recupera cheltuielile de judecata, cand si de catre cine? Avocatul nostru nu a facut niciun demers in acest sens si cred ca nici nu era obligat!
Cum putem sa gasim pe cineva autorizat care sa poata sa faca asta si cu ce costuri?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:41, 18 Noiembrie 2009
Cheltuielile de judecata sunt prevazute in dispozitivul hotararii si se platesc in momentul in care hotararea ramane definitiva si irevocabila.
Investiti hotararea cu titlu executoriu daca nu a fost atacata si apoi va adresati unui executor judecatoresc pentru punerea ei in executare.
Onorariile executorilor judecatoresti se aproba prin ordin al MJLC si cred ca le gasiti pe site-ul MJLC. In functie de suma pe care o aveti de recuperat veti vedea si costurile in baza acestui ordin
arrwen_evenstar34 a scris:

Cheltuielile de judecata sunt prevazute in dispozitivul hotararii si se platesc in momentul in care hotararea ramane definitiva si irevocabila.


Bineinteles, in cazul fericit in care au fost cerute de parte si acordate de catre instanta! Ca te poti intalni si cu situatia nefericita in care ceri cheltuieli si nu ti se acorda!!!
Cheltuielile de judecată se acordă la cerere, nu şi din oficiu, însă înainte de închiderea dezbaterilor instanţa trebuie să atragă atenţia părţilor asupra dreptului pe care îl au de a cere cheltuieli de judecată. În situaţia în care nu s-au solicitat cheltuielile de judecată ori, deşi au fost solicitate, instanţa a omis să se pronunţe asupra lor, partea le poate solicita printr-o cerere separată , în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care cel în cauză a câştigat procesul . Temeiul cererii în reprezintă art.998 C.civ. .
În cazul în care instanţa a omis să se pronunţe cu privire la cheltuielile de judecată solicitate, partea se poate plânge şi pe calea apelului sau a recursului ori a revizuirii întemeiate pe art.322 pct.2 C.proc.civ.
Dacă cererea privind cheltuielile de judecată a fost respinsă, partea le poate solicita prin intermediul apelului sau a recursului, însă nu pe cale separată, deoarece s-ar opune autoritatea de lucru judecat, decurgând din hotărârea de respingere a cererii.
Buna seara
Am si eu o intrebare. Am castigat un proces la fond si in apel. In ambele situatii am spus ca voi cere cheltuielile de judecata pe cale separata. Pos deschide actiune in pretentii pentru a obtine aceste cheltuieli chiar daca nu am ajuns in recurs? ( astazi am aflat pronuntarea in apel).
Cel mai mult m-ar interesa cheltuielile de la fond avand in vedere ca am platit o taxa de timbru destul de mare.
Va multumesc pentru ajutor.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata - cerere admisa in parte anca_diana anca_diana Buna seara, Am un litigiu de munca in care cererea mi s-a admis in parte ( angajatorul s-a achitat de datorie in cursul procesului). Am solicitat si ... (vezi toată discuția)
Cine plateste cheltuielile de judecata? giovana giovana sant persoana fizica autorizata, practic taximetria, mam judecat cu casa de pensii pentru ca imi venise sa platesc 12000 ron, mam judecat si a mai ramas de ... (vezi toată discuția)
Eroare materiala? atlantiana atlantiana Am fost parte intr-un proces - parat. La ultimul termen am cerut cheltuieli de judecata si am depus chitanta in original. Actiunea a fost respinsa, deci am ... (vezi toată discuția)