avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Polițistul de caz și procurorul ignoră o hotărâre ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Polițistul de caz și procurorul ignoră o hotărâre judecătorească. Poate fi considerat acest fapt infracțiune sau nu este sancționat de legea penală?

buna ziua
daca politistul "judiciar" emite ordonanta de politist prin care anuleaza dispozitiile judecatorului care claseaza ordonanta de neincepere a UP si procurorul accepta situatia.... cum sunt ei? se poate spune ca sunt infractori? este fapta o infractiune sau poate fi doar ceva banal care nu poate fi sanctiont de legea penala?
Ultima modificare: Marți, 22 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incercati sa descrieti detaliat, eu nu am inteles despre ce este vorba.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
intr-un dosar disjuns incorect din cauza principala procurorul da clasare , seful il sustine, fc plangere la judecator si aici se desfiinteaza ordonanta si se trimite inapoi la parchet pentru extinderea urmaririi penale. aici dosarul sta la sertar mai mult de un an. fac plangere la IJ si apare dosarul. de "nervi" :) politistul judiciar da ordonanta prin care anuleaza incheierea judecatorului, zice: nu este necesara cercetarea la o "contraventie" care oricum s-a clasat, nu accepta indrumarile judecatorului si procurorul il sustine. sunt ei infractori in cazul acesta?
1 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa noul cod de procedura penala, judecatorul nu mai poate sa dea indicatii procurorului cum sa-si conduca cercetarea penala.
Nu mai exista : extinderea urmaririi penale si nici restituirea la parchet pentru refacerea urmaririi penale.
Procurorul este singura autoritate care are puteri discretionare de a cerceta penal o persoana si care decide daca se trimite in judecata.

Judecatorul judeca, nu da ordine procurorului cum sa-si faca treaba.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este greu de facut o apreciere fara consultarea dosarului, de principiu, daca s-a dispus din nou clasarea si nu au fost respectate dispozitiile judecatorului de camera preliminara care sunt obligatorii pentru organul de urmarire penala, dvs depuneti plangere impotriva solutiei si invocati aceste aspecte.
va multumesc pentru raspuns
o intrebare: ei sunt infractori in cazul in care nesocotesc o hotarare judecatoreasc? ce rol mai are instanta de judecata daca politistul si procurorul ar fi suverani in decizie, daca ei pot casa hotararea judecatorului?

su stima :)

Alte discuții în legătură

Restituire dosar pentru procurori puncuska puncuska in ce cazuri se poate cere restituirea dosarului la procurori, pentru refacerea urmăririi penale? (vezi toată discuția)
Redeschidere proces penal rrocambole rrocambole Am citit in presa despre redeschiderea dosarului mineriadelor. In ce conditii se poate redeschide un dosar penal si in baza carui articol de lege? (vezi toată discuția)
Plangere impotriva ordonantei de clasare/penal georgem80 georgem80 Buna seara, Cu speranta ca voi putea fi ajutat, ingadui sa adresez si sa prezint umatoarea situatie de fapt. In 12 August .2016 a fost inregistrat la ... (vezi toată discuția)