avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Clauza de concurenta in contractul de prestari ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Clauza de concurenta in contractul de prestari servicii PFA

Buna ziua,

In contractul incheiat de mine (ca si PFA) cu un client este prezenta urmatoarea clauza:

"Executantul se obligă să nu încheie nici un contract cu clienti ai Beneficiarului şi/sau clientii finali pentru care a executat prestatii în cadrul acestui contract, pentru serviciile care fac obiectul prezentului contract, pe durata acestui contract şi pentru o perioadă de 2 ani după încheierea acestuia.
Dacă Executantul încalcă această obligatie fără acordul Beneficiarului, trebuie să plătească o amendă contractuală în valoare de 25.000 euro.
Ambii parteneri contractuali se obligă ca pe durata contractului şi 2 ani după încheierea acestuia
să nu racoleze direct sau indirect şi/sau să intermedieze/solicite racolarea unor angajați şi
colaboratori ai celeilalte părti şi/sau ai clientilor acesteia pentru care a executat prestatii
în cadrul acestui contract. Partea contractuală care încalcă această obligatie fără acordul celeilalte părți va plăti o amendă contractuală de 20.000 euro."

Care este situatia mea: eu prestez servicii pentru unul din clientii Beneficiarului (client al firmei cu care eu am contract), client care este in alta tara - Elvetia.

Daca as dori sa reziliez contractul cu firma si sa ma angajez la clientul din Elvetia (deci nu ar mai fi contract de prestari servicii prin PFA, ci angajat cu carte de munca), atunci s-ar mai aplica aceasta clauza?

Multumesc mult!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Aveti motiv de reziliere a contractului? Pe de alta parte, fie ca aveti, fie ca nu, clauza de neconcurenta se aplica si dupa incetarea contractului.

In masura in care va angajati pentru clientul din Elvetia cu contract de munca, nu consider ca vi s-ar mai aplica clauza. Clauzele de necocurenta sunt incluse in contractele comerciale pentru a evita o eventuala concurenta neloiala, insa, urmare a schimbarii profilul de munca din PFA in salariat, nu mai sunteti un competitor al firmei cu care ati incheiat contractul si nu consider ca clauza respectiva ar trebui sa vi se aplice.

Intr-adevar se prevede ca nu aveti voie sa incheiati niciun contract, dar ingradirea libertatii la munca printr-o clauza de neconcurenta nu poate fi una legala.
Ultima modificare: Marți, 22 Ianuarie 2019
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns!

Momentan nu am motiv de reziliere a contractului. (Dar pot rezilia contractul cu o notificare prealabila de 60 zile).

Un pasaj care ma "ingrijoreaza" este, dupa cum ati remarcat si dumneavoastra, urmatorul:

"Executantul se obligă să nu încheie nici un contract cu clienti ai Beneficiarului."

PFA-ul fiind bazat pe CNP-ul meu, orice contract (indiferent ca e facut prin PFA sau personal) este contract legat direct de mine.

Totodata poate fi interpretat si in acest mod:

nici un contract ..... pentru serviciile care fac obiectul prezentului contract


Contractul cu firma din Elvetia ar fi contract de de munca, nu de prestari servicii (=serviciile din contractul de PFA).

Dar asta depinde foarte mult de cine interpreteaza contractul...
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2019
jonnyjon, utilizator
Buna ziua,

Regasiti mai jos un articol in care se mentioneaza care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca clauza de neconcurenta. Desi, in mod normal, aceste conditii se aplica clauzelor din contractele de munca, consider ca ar trebui indeplinite aceleasi conditii si pentru clauzele de neconcurenta cuprinse in alte tipuri de contracte (cum e contractul dumneavoastra)

[ link extern ] /
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2019
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta LaurentiuMarinescu LaurentiuMarinescu Buna ziua. Va rog sa ma ajutati prin a-mi elucida urmatoarea problema: daca am incheiat un contract prestari servicii cu clauza de neconcurenta, pot ... (vezi toată discuția)
Preavizul este obligatoriu? anette31 anette31 Este vorba despre un contract de prestari servicii medicale La pct.ul din contract privind [b]Incetarea contractului[/b] este precizat ca una din parti este ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna platit 75% castleless castleless buna ziua. conducerea companiei in care lucrez a descoperit la un moment dat ca daca isi convinge angajatii sa treaca la forma PFA plateste mai putine dari la ... (vezi toată discuția)