avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am o hotărâre judecătorească pentru pensie de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am o hotărâre judecătorească pentru pensie de întreținere, însă tatăl minorului lucrează și domiciliază în Spania. Cum poate fi pusă în executare?

Buna ziua!

Am o hotarare judecatoreasca pentru pensie de intretinere, insa nu stiu cum va fi pusa in executare avand in vedere ca tatal baiatului lucreaza si domiciliaza in Spania. Am sunat la Ambasada Spaniei si imi spun ca nu ma pot ajuta.

Va multumesc
Corina Savu
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: danocs , utilizator 19:30, 28 Ianuarie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Luaţi legătura cu Ministerul Justiţiei:
Contact

Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară

Serviciul cooperare judiciară internaţională în materie civilă şi comercială

email ddit@just.ro Fax 0372041079,

site internet www.just.ro, Cooperare judiciară internaţională

Tel. 0372041218, Fax 0372041079,
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
O hotărâre privind obligaţiile de întreţinere pronunţată într-o țară UE este recunoscută într-o altă țară UE, fără a fi necesar să se recurgă la o procedură specifică.

Marea majoritate a țărilor UE şi-au asumat obligaţii în temeiul Protocolului de la Haga din 23 noiembrie 2007 privind legea aplicabilă obligaţiilor de întreţinere.

Atunci când o hotărâre a fost pronunţată într-un stat care are obligaţii în temeiul Protocolului de la Haga din 2007, recunoaşterea sa nu poate fi contestată.

Asadar, daca sunt intrunite conditiile enuntate mai sus, hotararea judecatoreasca obtinuta in Romania poate fi pusa in executare direct in statul membru unde locuieste parintele debitor al pensiei de intretinere,fara nicio alta formalitate prealabila.

In ceea ce priveste documentele necesare demararii procedurii de executare a hotararii judecatoresti obtinute in Romania intr-un stat membru al Uniunii Europene, acestea sunt:

– hotararea judecatoreasca – copie legalizata;

– extrasul din hotararea judecatoreasca ce urmeaza a fi executata in statul membru – imbraca forma unui formular si este eliberat de catre instanta de judecata care a pronuntat hotararea;

– un inscris/document care stabileste situatia restantelor si indica data la care a fost efectuat calculul;

– traducerea extrasului/formularului in limba oficiala a statutului membru unde urmeaza a se face executarea (daca este cazul).

Toate aceste documente se transmit autoritatii/organului din statul membru UE investit cu atributii in vederea punerii in executare a hotararii judecatoresti obtinute in Romania (difera in functie de statul membru unde urmeaza a se executa hotararea judecatoreasca).

Regulamentul CE nr. 4/2009 al Consiliului din 18 decembrie 2008 privind competenţa, legea aplicabilă, recunoaşterea şi executarea hotărârilor şi cooperarea în materie de obligaţii de întreţinere guverneaza acest materie.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cautati pe net, Legea 36/2012 privind unele masuri necesare pentru aplicarea unor regulamente si decizii ale Consiliului Uniunii Europene, precum si instrumente de drept international privat in domeniul obligatiilor de intretinere. Aceasta lege prevede ca orice cerere de obtinere a pensiei de intretinere din UE, daca hotararea judecatoreasca este definitiva si irevocabila, este scutita de orice taxa. Chiar si legalizarea hotararii judecatoresti este scutita de taxa de timbru.
Trebuie sa obtineti de la Ministerul Justitiei, Directia de Drept International si Cooperare Judiciara; Serviciul cooperare judiciară internaţională în materie civilă şi comercială,
- 1. Anexa I – Extras dintr-o hotărâre în materie de obligaţii de întreţinere care nu este supusă unei proceduri de recunoaştere şi încuviinţare a executării – original.
- 2. Anexa VI Formular de cerere de recunoaştere, de încuviinţare a executării sau executare a unei hotărâri în materie de obligaţii de întreţinere – Partea B.- original

Pe langa aceste documente, dosarul de depus la Ministerul Justitiei mai trebuie sa contina:

- Copie a legalizată in limba romana a Sentintei Civile (In baza legii 36/2012 art.22, copia se elibereaza de instanta gratuit)
- Document centralizator care stabilește valoarea restanțelor și indică data la care a fost efectuat calculul.
- Indicatia locului de munca a celui care trebuie sa plateasca pensia, si/sau date personale de identificare.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. fiul meu, persoana încadrată in gradul grav de handicap, ... CristinaVoicu CristinaVoicu Buna ziua. Fiul meu, persoana încadrată in gradul grav de handicap, si-a dat in judecată tatăl pentru pensie de întreținere. Sunt divorțată de tatăl ... (vezi toată discuția)
Cum se pune în executare o hotărâre privind modificarea pensiei de întreținere a minorului când tatăl locuiește într-o țară ue? annahm11 annahm11 Situatia este urmatoarea: In urma hotararii definitive si irevocabile s-a decis majorarea pensiei de intretinere minor. Tatal locuieste intr-o tara UE iar mama ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, în urma divorțul s-a dispus plata pensie alimentare ... axela87 axela87 Buna ziua, în urma divorțul s-a dispus plata pensie alimentare 33% din venitul minim pe economie, precizez ca în timpul și după definitivarea divorțul ... (vezi toată discuția)