avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ACTE DEPUNERE CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ACTE DEPUNERE CCC

Ce acte imi sunt necesare pt CCC?
Unde si cand se depun actele pt CCC ?
Sotul meu poate depune documentatia CCC?
Concediul de maternitate este platit de angajator ,la fel si cel postnatal?
Pt concediul prenatal dar si cel postnatal ce documentatie este necesara?
In ce conditii poate beneficia tatal de CCC?
Cine plateste CCC?
Cand se depun acte alocatie copil nou-nascut?
Cel mai recent răspuns: Karmen-Liliana , utilizator 12:23, 27 Ianuarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce acte imi sunt necesare pt CCC?

Pentru a beneficia în mod legal de concediul și indemnizația de creștere a copilului, părintele interesat trebuie să depună o cerere, conform OUG nr. 111/2010, însoțită de următoarele documente (nu sunt necesare copii legalizate):
- copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
- actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;
- actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;
- dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
- dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
- orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.


Unde si cand se depun actele pt CCC ?

1. Termenul de depunere a actelor pentru indemnizatia pentru CCC ,in situatia in care nu indepliniti conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de concediu si de indemnizatia de maternitate, este de 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului.

Termenul de depunere a actelor pentru indemnizatia pentru CCC ,in situatia in care indepliniti conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de concediu si de indemnizatia de maternitate, este de 60 de zile lucratoare de la data incetarii concediului de maternitate.

2,. Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, reprezentând indemnizație sau stimulent de inserție, și documentele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, orașului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului București pe raza căreia solicitantul își are domiciliul sau reședința.

Sotul meu poate depune documentatia CCC?

Poate depune numai daca indeplineste conditiile prevazute de lege.

Concediul de maternitate este platit de angajator ,la fel si cel postnatal?

Plata indemnizației de maternitate se face lunar de către:a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă.

Pt concediul prenatal dar si cel postnatal ce documentatie este necesara?

Certfiicatul de concediu medical.

In ce conditii poate beneficia tatal de CCC?

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......

Cine plateste CCC?

Calculul și plata indemnizatiei pentru CCC se fac de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin agențiile teritoriale.


Cand se depun acte alocatie copil nou-nascut?

Se poate depune o data cu cererea de acordare a indenizatiei pentru CCC.

Dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.

În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocației de stat pentru copii se poate face și pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
Multumesc frumos d.nul Vasile pt raspunsuri si pt timpul acordat!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficii de la stat dupa nastere copil Andrea.otilia Andrea.otilia Buna ziua. De curand am nascut in strainatate, dar ne intoarcem in Romania (strict pt nastere am venit in strainatate). Sunt angajata in Romania. M.ar ... (vezi toată discuția)
Concediu lauzie obligatoriu ? Madalin11 Madalin11 Buna seara , Sotia a lucrat la o frima 1 an pana a nascut pe 01.09.2015 aceasta aflandu-se in concediu de lauzie pana pe data de 01.10.2015 urmand sa-l ... (vezi toată discuția)
Termen depunere dosar alocatie de stat pentru copii si indemnizatie pentru cresterea copilului Oana_Pascu Oana_Pascu Buna ziua, Am nascut in data de 29.03.2016 si din neglijenta am depus dosarul pentru acordarea alocatie de stat pentru copii abia in data de 07.07.2016, ... (vezi toată discuția)