avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mama studenta - ce drepturi banesti?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mama studenta - ce drepturi banesti?

buna ziua,
Sotia mea este studenta la UMF Iasi, in anul II pe specializarea asistenta medicala generala. Acum este insarcinata, urmand sa nasca in luna iulie, asadar la finalizarea anului II de studii, urmand inca alti doi dupa acesta.
A fost recent la secretariatul facultatii sa intrebe ce beneficii financiare poate primi (noi avem o vaga idee din auzite ca mamele care isi continua studiile primesc ajutor dupa nastere) si i s-a spus ca trebuie sa faca o cerere la decanat si va primi o bursa sociala.
Deoarece nu a intrebat in ce valoare va fi aceasta bursa, ulterior am sunat eu, dar la secretariatul general, unde mi s-a spus ca nu exista o bursa lunara ci doar un ajutor acordat o singura data dupa nastere, daca retin eu bine minte un "ajutor de nastere" si daca sunt bani in trezoreria facultatii si un "ajutor pentru haine copil". Dar repet, acordat o singura data, nu lunar.
Noi am mai inteles ca mamele studente primesc o indemnizatie lunara echivalent cu salariul minim pe economie. Este adevarat? Daca da, unde trebuie sa ne adresam pentru acest lucru? Tot la facultate sau catre o alta institutie?

Imi cer scuze pentru romanul scris si multumesc celor ce vor raspunde!
Cel mai recent răspuns: stefanprisacariu , utilizator 22:13, 28 Ianuarie 2019
@ stefanprisacariu

La data nasterii copilului veti avea numai 3 luni si jumatate lucrate ? Daca da, si inainte de acest loc de munca ce statut ati avut ?
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc!

Ionut.ion a scris:

Daca indepliniti conditiile si nu doriti acest concediu atunci ultima luna din concediul mamei, a 24-a va revine, mama urmand a sta in concediu doar 23 de lunii chiar daca vreti sau nu sa beneficiati de ea.
Pe parcursul concediului se poate opta pentru schimbarea parintelui ce beneficiaza de el, intrebati la dumnealor, AJPIS, mai exact.

Nu.
La data nasterii vor fi 3 ani si jumatate lucrati de catre mine.
3 luni era un exemplu de concediu paternal pe care mi l-as lua la un moment dat si nu stiam daca e posibil sa iau o perioada atat de mica.

Cornel Vasile a scris:

@ stefanprisacariu

La data nasterii copilului veti avea numai 3 luni si jumatate lucrate ? Daca da, si inainte de acest loc de munca ce statut ati avut ?

Este posibil sa va luati 3 luni de zile CCC. Legea prevede cel putin o luna , daca indepliniti conditiile .
Ok, multumesc pentru raspunsuri!
Voi merge AJPIS in Iasi sa vad exact care sunt aceste conditii si sa aflam toate detaliile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil stefanprisacariu stefanprisacariu Buna ziua, Sotia mea urmeaza sa nasca in iulie anul acesta si este studenta. Am inteles ca indemnizatia ce o va primi va fi undeva la 1250 lei (85% din ... (vezi toată discuția)
De ce indemnizatii putem beneficia la nasterea copilului? Elena Caldararu Elena Caldararu Buna ziua!va rog sa imi spuneti de ce indemnizatii putem beneficia eu si concubinul meu(pt ca nu suntem casatoriti)la nasterea primului copil!el este angajat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! sunt studenta însărcinată in 9 luni și as vrea ... musatanamaria musatanamaria Buna ziua ! Sunt studenta însărcinată in 9 luni și as vrea va rog sa știu ce drepturi banesti am. Știu despre indemnizația de creștere a copilului, dar ... (vezi toată discuția)