avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reintregirea proprietatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reintregirea proprietatii

parintii mei(decedati)au avut o casa cumparata cu chitanta de mana in 1970 de la 4 mostenitori.In 1991 a murit tata si mama a facut mostenirea dar din cei 4 vanzatori doar mai traiau 2,astfel incat la notariat doar au putut sa semneze 2 vanzatori din 4.Ceilalti 2 vanzatori erau decedati.Unul din vanzatorii decedati are 3 copii,dar nu vor sa colaboreze si nu ii intereseaza cazul,iar despre celalalt vanzator se presupune ca e decedat,nu se stie nimic de el.La moartea mamei,am facut mostenirea.
Acum am acte doar pe 50% din casa si teren(intabulare,act de vanzare-cumparare).
Cum pot sa dobandesc acte de proprietate pe intreaga casa?
Multumesc mult.
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: Anto74 , utilizator 17:08, 28 Ianuarie 2019
Introduceti o actiune in instanta pe uzucapiune. Parte parata, chemata in instanta, mostenitorii care nu doresc sa colaboreze.
Multumesc pentru raspuns,cred ca e singura optiune,problema e ca mostenitorii,cum nu vor sa aiba nici o legatura cu cazul,nu vor sa faciliteze nici macar datele lor personale,pe cine chem in instanta daca nu stiu nici cum ii cheama.Din investigatiile facute,nu au nici certificate de mostenitor.
Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).

Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).


Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).


Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.


Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica .

Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.



Succes.

Multumesc foarte mult,dar intrebarea mea e pe cine dau in judecata daca mostenitorii(care au cam 85 ani)nu vor sa colaboreze,exista posibilitatea de a cere (in plangere) Tribunalului sa ii citeze ? Am doar nume si prenume de la mostenitori,nimic mai mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea unui teren in titlu de proprietate babu86 babu86 Tatal meu a decedat. A avut un teren cumparat dar nu a fost trecut in TITLU DE PROPRIETATE. Pentru acest teren exista doar un contract de mana facut de tata si ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune marin 33 marin 33 Buna ziua! Dupa decesul mamei mele(2006) si al tatalui meu(2009) am obtinut ca unic mostenitor Certificatul de mostenitor.Cineva imi contesta dreptul ... (vezi toată discuția)