avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma la care lucrez oferă un bonus bianual de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma la care lucrez oferă un bonus bianual de performanță, iar o condiție de acordare este să nu ai un concediu medical mai mult de 10 zile consecutive. Este legal acest criteriu?

Buna ziua! Firma la care lucrez ofera un bonus bianual de performanta; o conditie de acordare a acestuia este sa nu ai un concediu medical mai mare de 10 zile consecutive. Este legal acest criteriu, mai ales ca acesta se aplica unui singur departament din cadrul companiei? Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:05, 30 Ianuarie 2019
Legea nu prevede astfel de criterii .... bonusurile de performanta pot fi acordate numai daca sunt prevazute in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.

Prin urmare, acordarea acelui bonus unde este prevazuta?
Multumesc pentru raspuns. Bonusul este prevazut in contractul de munca, iar clauza respectiva este specificata in regulamentul de ordine interioara pe care nimeni nu l-a semnat ( firma si-a schimbat numele si o parte din conducere anul trecut, au facut un nou regulament intern, dar acesta nu a fost semnat de cei angajati inainte de schimbarea respectiva, ci doar de cei ce s-au angajat dupa acea schimbare.

Cornel Vasile a scris:

Legea nu prevede astfel de criterii .... bonusurile de performanta pot fi acordate numai daca sunt prevazute in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.

Prin urmare, acordarea acelui bonus unde este prevazuta?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform art.243 alin.1 C.mun., regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.

Daca salariatilor nu li s-a adus la cunostinta prevederile Reg. Intern, atunci acesta nu-si va produce efectele fata de acestia.
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Acest criteriu de acordare a bonusului de performanta poate fi considerat discriminatoriu, deoarece angajatorul favorizeaza persoanele care nu s-au imbolnavit, aspect ce nu tine de vointa persoanei respective. Nu decidem noi cand/daca ne imbolnavim sau daca avem nevoie de o interventie medicala.

Chiar si in ipoteza in care o persoana a beneficiat de concediu medical pe o durata mai mare de 10 zile, aceasta tot poate atinge obiectivele de performanta avute in vedere de angajator pentru acordarea bonusului.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bonusul de performanţă îl asigură angajatorul celor care au avut...performanţă.Posibilitatea acordării acestuia nu reprezintă şi obligaţia angajatorului.
În rest, este doar un mijloc de descurajare a concediilor medicale neacoperite de realitate, la care mulţi angajaţi recurg, fiindcă pot.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, firma vrea sa acorde salariatilor (direct productivi) ... comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, Firma vrea sa acorde salariatilor (direct productivi) bonus de prezenta si bonus pentru calitatea lucrarilor efectuate (de performanta); este ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza ccm si regulament intern gabrielle_24 gabrielle_24 Buna seara, Mai multi angajati au solicitat angajatoruluo sa ne arate ccm ul si regulamentul intern al firmei ( acestea exista), dar angajatorul refuza. ... (vezi toată discuția)
Regulament ordine interioara tenteamaria tenteamaria am dreptul la o copie a regulamentului de ordine interioara din cadrul unei societati la care lucrez??? mentionez ca l-am semnat insa nu vor sa imi dea o copie ... (vezi toată discuția)