avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am îngrijit o persoană timp de 30 de ani, dar s-a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am îngrijit o persoană timp de 30 de ani, dar s-a hotărât târziu să facem acte și nu am mai apucat. Ea spunea că nu are moștenitori, există vreo cale să intru în posesia locuinței?

Buna seara ,am si eu o situatie mai delicata.In urma cu 3 ani a decedat o batranica de care aveam grija de 30 de ani.S-a trezit cei drept sa faca actele destul de tarziu si nu am mai apucat sa le facem.Am contractul casei, de cand a murit platesc intretinere,impozite ,taxe.Am strans si semnaturi de la locatarii din bloc pentru a avea o dovada ca ceea ce spun e adevarat.
Am inmormantat-o singura pe batranica ,chiar am fost singura care a venit la inmormantare ,am dat anunt in ziarul liberatatea sa anunt comemorarea de 2 ami.
Ea mi-a spus cu ceva ani in urma ca este ultima descendenta a familiei ei. Mentionez ca nu am locuit acolo,ci cateva etaje mai jos.
As avea urmatoarele intrebari:

1.Exista vreo cale sa obtin drept de propietate daca nu am vreun act ?Ar functiona uzucapiunea de 30 ani?
2.Ar putea fiica mea sa locuiasca acolo si sa reamenajeze locuinta si sa achite taxele?S-ar sesiza primaria ?Ar exista sanctiuni sau evacuare silita?
3.Cum se sesizeaza primaria daca toate taxele sunt la zi?
4.Daca vecinii ar face sesizare la primarie/politie ,este luata in calcul?

Multumesc,
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Deny1803 , utilizator 12:35, 2 Februarie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Of, era de ajuns si un testament facut de mana,.. din pacate mostenirea e vacanta, o va lua statul. Locuiti cat de mult puteti acolo, dar nu investiti.
Ce uzucapiune de 30 de ani, cand proprietarul a murit de 3 ? Mai asteptati niste ani.

[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
Buna, sti cumva daca se autosesizeaza statul sa ia casa?daca se vor face renovari,voi fi despagubita?
Dupa 30 de ani se poate aplica uzucapiunea daca propietarul a murit?

Multumesc,

gi-jane2 a scris:

Of, era de ajuns si un testament facut de mana,.. din pacate mostenirea e vacanta, o va lua statul. Locuiti cat de mult puteti acolo, dar nu investiti.
Ce uzucapiune de 30 de ani, cand proprietarul a murit de 3 ? Mai asteptati niste ani.

[ link extern ]
[ link extern ]

Atat timp cat nu ati reusit materializarea actului de vointa al proprietarului de a incheia document legal de tranzactionare drept de proprietate bun imobil,in favoarea dv legal nu aveti dreptul sa solicitati pretentii sau sa folositi apartamentul
In cazul imobilelor a caror proprietari decedeaza si nu exista mostenitori,asociatia de proprietari are obligatia sa informeze oficial serviciul din primarie care va lua in evidenta bunul imobil pentru relocare
Bună seara,

Ar exista, totuși, varianta uzucapiunii extratabulare de 10 ani, reglementată de actualul Cod civil.
Asta înseamnă că va trebui să mai așteptați / aveți răbdare incă 7 ani iar în acest timp să vă comportați față de apartament ca un adevărat proprietar (să aveți grijă de el, să plătiți impozitul, să plătiți ceva cotă de întreținere...
Apoi puteți face acțiune în constatarea uzucapiunii și gata.
Problema majoră în situația asta e că în acest răstimp posesia Dvs.nu trebuie să fie tulburată în niciun fel. Adică să nu apară nimeni (inclusiv Statul / Primăria de care vorbeau si ceilalți comentatori) care să pretindă vreun drept asupra bunului respectiv.
Dacă veți avea sau nu această şansă (adică dacă chiar nu există moștenitori sau dacă birocrații din Primărie vor întârzia suficient de mult formalitățile) nu poate spune nimeni. E un fel de loterie. Decizia vă aparține.
[ link extern ]
Mie nu mi se pare ca o ajuta, pt ca nu are niciun titlu.

Alte discuții în legătură

Revenire automata a unui imobil dupa mai bine de 30 ani de dari la stat ramqby ramqby Buna ziua. Socrul meu are o casa plus teren,pe care proprietari sunt parintii lui,care au decedat.Asa figureaza la primarie,el nu are nici un act,cum erau ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 10 ani Soffia Soffia Buna ziua, În cazul unui imobil a cărui proprietar a decedat de peste 10 ani, în tot acest timp avand in vedere ca acesta nu a detinut mostenitori, toate ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune dacmoto dacmoto Parintii mei au locuit intr-o casa mai mult de 30 de ani. In urma verificarilor de carte funciara s-a constatat ca imobilul nu figureaza ca avand carte ... (vezi toată discuția)