Buna seara! contract de vanzare cumparare au facut parinti mei...nu este donatie cu clauza de intretinere urmand dupa moartea lor sa intru in posesia lui de drept....in rest cu mii de scuze nu am inteles din ce ati spus ...daca este sau nu este actul anulabil...eu imi indeplinesc conditiile din contract...am avut grija de tata...care a murit si cu siguranta asa am sa fac si cu mama...In Anglia am plecat ca fiind si ea deacord. Multumesc!
Ioana Stoica a scris:
Art. 1091, al 4 Cod Civil: Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.
Conform prevederilor art. 703 Cod civil, uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane şi de a culege fructele acestuia, întocmai ca proprietarul, însă cu îndatorirea de a-i conserva substanţa.
Uzufructul este un drept real esenţialmente vremelnic (durata sa maximă fiind durata vieţii uzufructuarului), care îi conferă beneficiarului dreptul de a exercita asupra lucrului altuia unele atribute ale proprietăţii, şi anume acelea cuprinse în jus utendi şi jus fruendi.
Potrivit jurisprudentei din domeniu, actele de vanzare-cumparare intre parinti si copii s-au dovedit a fi donatii deghizate si, prin urmare au fost anulate in instanta.
Din acest motiv, noul Cod civil a clarificat riscul incheierii unor astfel de contracte.
Din textul de lege rezulta ca este nevoie de consimtamant la data instrainarii.
Pentru evitarea oricarui litigiu, consimtamantul ar trebui sa se regaseasca in continutul contractului, acest descendent consimtind la respectiva instrainare si luand la cunostinta de continutul contractului.
In caz contrar, cel care a consimtit poate invoca faptul ca nu a cunoscut continutul contractului si a fost in eroare, astfel incat se poate adresa justitiei pentru desfiintarea actului. In cazul in care se incheie separat consimtamantul, in opinia mea, ar trebui sa fie incheiat concomitent, cu precizarea ca persoana care consimte a citit contractul dintre parti.