avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... efectuare zile co planificate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

efectuare zile co planificate

Zilele de concediu de odihna neefectuate de catre angajat in perioada programata de catre angajator (refuz din partea angajatului de a le efectua sau abtinere in mod deliberat de a le efectua) SE PIERD? Cum s-au schimbat planurile de cand am fost pusi sa ne program pentru anul acesta, consider ca nu e corect sa se piarda, am nevoie de ele pentru alta perioada. Si angajatorul ma poate obliga sa le iau in ultimele zile lucratoare din luna -in functie de numarul de zile programate?

In consecinta, fiind informati ca, in conditiile in care angajatorul isi indeplineste obligatia de a asigura efectuarea concediului de odihna in perioada programata si informeaza corespunzator angajatul in acest sens, iar acesta din urma refuza sau se abtine in mod deliberat sa efectueze concediul de odihna in perioada programata de catre angajator, angajatorul nu va mai fi obligat sa acorde angajatului acest drept (efectuarea in natura a zilelor de concediu neefectuate in perioada programata) si nici nu le va compensa in bani la incetarea raporturilor de munca. „

Multumesc,
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2019
roxana0909, utilizator
Cel mai recent răspuns: roxana0909 , utilizator 14:16, 4 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se pierd ...

Art. 146 C.mun.
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
....

CJUE a decis : ... dacă angajatorul dovedește că lucrătorul s-a abținut în mod deliberat și în deplină cunoștință de cauză să își ia concediul anual plătit după ce i s-a oferit posibilitatea să își exercite în mod efectiv dreptul la acest concediu, dreptul Uniunii nu se opune pierderii acestui drept și nici, în cazul încetării raportului de muncă, lipsei corelative a unei indemnizații financiare .. "
www.avocatnet.ro/articol_485...
Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna obligat ggasokaa ggasokaa Te poate obliga angajatorul sa iei concediu de odihna restant din 2020 pe motiv ca asa i s-a recomandat de la ITM, desi nu există nici o adresa de la ITM în ... (vezi toată discuția)
Conform cjue, pentru zilele de concediu neefectuate salariații au dreptul să fie plătiți, chiar dacă nu le-au cerut. este posibil acest lucru dacă nu își încetează activitatea în cadrul firmei? ana-maria- ana-maria- Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat o decizie foarte interesantă apropo de plata zilelor de concediu de odihnă: pentru zilele neluate de concediu, ... (vezi toată discuția)