avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soțul meu a plătit sulta fostei soții și a rămas ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soțul meu a plătit sulta fostei soții și a rămas cu casa în care locuim. Acum vrea să îmi doneze 1/2 dar notarul a spus că trebuie să facă dovada plății, dar el nu mai deține chitanțele. Ce e de făcut?

Buna ziua! Sotul meu a mai fost casatorit.Au divortat,au facut partaj si casa i-a ramas sotului fiind obligat sa plateasca o sulta.A achitat acei bani candva prin 2002-2003.Acum vrea sa imi doneze mie jumatate din casa dar la notar ne-a spus ca trebuie sa dovedeasca ca a platit acei bani.Fosta sotie este plecata din tara si sotul nu mai detine chitantele.Ce este de facut in acest caz?Nu poate sa imi doneze?
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:15, 18 Martie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@camycris Mai este o varianta. Fiind vorba de o plata care trebuia facuta acum 15 ani, s-a terminat, datoria e prescrisa. A platit, n-a platit, nu mai conteaza. Adresati-va instantei sa constate prescrierea datoriei. Ajutorul unui avocat v-ar fi bine venit. Si inca ceva: stiti ca donatia facuta intre soti in timpul casatoriei este revocabila! Sau nu stiati?
Buna ziua,

Solutia este ca sotul sa formuleze cerere de chemare in judecata prin care sa solicite instantei de judecata sa constate faptul ca a intervenit presciptia dreptului de a mai solicita plata sultei.

Mai exista si posibilitatea sa incercati sa obtineti o dovada a faptului ca sotul a platit sulta respectiva, modalitatate prin care o puteti face v-a indicat-o dna. Raluca Dudescu, insa, avand in vedere perioada de timp foarte mare care a trecut de la momentul acestei platii, Posta Romana sa nu va poata furniza o astfel de dovada.
In cazul unui proces, indiferent care ar fi obiectul acestuia, este posibil sa se invoce faptul ca a intervenit prescriptia.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Buna ziua! Imobilul este intabulat dar pe extrasul de carte funciara tot apare sulta! Am gasit chitantele care dovedesc ca acei bani au fost trimisi fostei sotii!Daca mergem la cartea funciara cu acele chitante se sterge sulta?Multumesc!
Buna ziua! Nu stiam acest lucru despre donatie! Nu stiu cum sa fac sa ramana mare parte din casa baiatului meu din aceasta casatorie.Am investit multi bani in aceasta casa si as vrea sa-i ramana cat mai mult lui.Credeti ca nu are rost sa mi se faca aceasta donatie,avand in vedere ca si este destul de scump?Ce ma sfatuiti sa fac?
@camycris Reiau sfatul: contactati un avocat sa va ajute! Nu stiu cine v-a sfatuit sa alegeti donatia, dar nu-l ,,securizeaza" pe fiul dvoastra! Presupunem ca sotul face donatia pt. 1/2 din imobil in favoarea dvoastra. La scurt timp dupa, decedati. Stiti cat din jumatatea dvoastra va mosteni fiul? Va veni la mostenire in concurs cu sotul supravietuitor, acesta fiind mostenitor rezervatar. Asa-i ca v-am bagat in ceata?! Iar daca sotul are copil/copii dintr-o alta casatorie, lucrurile devin foarte incalcite. Nu spun ca nu pot fi descalcite, dar asta presupune profesionisti si bani. Sau credeti prostiile alea cu invatamant gratuit si acces liber si neingradit la actul de justitie, ca sa numesc doar doua ,,drepturi" trecute in Constitutie?! P.S. Pastrati discretia asupra discutiilor cu avocatul, sotul nu va e ruda...

Alte discuții în legătură

Sulta asupra unui imobil Iuliaraisa Iuliaraisa Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati in problema pe care urmeaza sa v-o relatez: In anul 1986 am divortat de fosta mea sotie urmand ca eu sa raman cu ... (vezi toată discuția)
Sulta apartament mareboys mareboys In urma partajului mi sa atribuit apartamentul, iar eu trebuie sa platesc fostei sotii sulta de 35500 euro in lei la cursul zilei in care se face plata.Fosta ... (vezi toată discuția)
Evacuare dupa partaj kdoina2007 kdoina2007 Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am divortat in 2007 si nu am reusit sa vindem apartamentul ca sa facem partajul de comun acord. Locuim inca impreuna, fiecare ... (vezi toată discuția)