avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nelamurire mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nelamurire mostenire

Buna seara, bunicii mei au decedat, mama este unicul mostenitor (a mai avut un frate, dar a decedat acum 10 ani, fara copii, a fost insurat). Mama a facut succesiunea dupa parintii ei.

Mama e maritata cu tata si ma au pe mine, copilul lor. As vrea sa stiu, in caz ca moare mama, cui ii revine partea bunicilor ei? Ma intereseaza strict partea bunicilor....daca se imparte intre mine si tata, sau sunt doar eu, unicul mostenitor
Cel mai recent răspuns: bond25 , utilizator 20:26, 6 Februarie 2019
Buna seara
Bunurile mostenite sunt bunuri proprii si nu se impart in caz de DIVORT.
La mostenire, daca mama decedeaza inaintea tatalui, atunci din bunurile proprii ale mamei (mostenirea de la parintii ei), tatal primeste 1/4 si copiii impart 3/4 adica dumneavoastra, fiind unic copil, primiti 3/4.

Din bunurile comune ale parintilor, realizate de ei in perioada casatoriei si nu ce a mostenit fiecare, tatal are 5/8 si dumneavoastra 3/8 (DIN INTREG) asta insemnand:
TOATE bunurile comune se impart in 2
Jumatate tata
jumatate mama
partea mamei, care reprezinta masa succesorala din bunurile comune, se imparte tot dupa regula 1/4 tata si 3/4 dumneavoastra rezultand cotele de mai sus adica 5/8 tatal si 3/8 dumneavoastra.
ok, va multumesc

As vrea sa mai stiu, in cazul in care moare tata inaintea mamei, tinand cont ca el mai are un copil, dintr-o alta casnicie, ar avea acel copil dreptul la mostenirea bunicilor din partea mamei?

O alta chestiune, care ar fi cea mai buna solutie astfel incat eu sa fiu unicul mostenitor?
Nu. Copilul tatălui dvs nu are vocatie succesorala la mostenirea mamei.

Ca sa fiti unic moștenitor, ar trebui ca părinții să vă facă acte din timpul vieții.
Ok, va multumesc pentru timpul acordat :)... va doresc o seara placuta :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nepot care mosteneste o bunica (din partea mamei decedate). tatal meu are vreun drept? Bismut Bismut Situatia sta in felul urmator: Mama mea a murit acum 6 ani. La momentul mortii mamei mele tatal meu era casatorit cu mama mea. Tatal meu nu s-a mai ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters369458 ContSters369458 Cum se imparte averea bunicilor decedati, in conditiile in care tatal meu nu mai traieste, ci doar mama, sora mea si cu mine, ca singurii mostenitori? La ... (vezi toată discuția)
Mostenire valentinbunea valentinbunea Mama a mostenit de la parinti un teren si a decedat intre timp. Suntem 4 frati si tata. Doresc sa stiu cum se imparte aceasta mostenire intre noi fratii si ... (vezi toată discuția)