avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am efectuat succesiunea după soție. Pot închiria ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am efectuat succesiunea după soție. Pot închiria apartamentul fără acceptul celor doi copii ai noștri, care nu mai locuiesc acolo?

In urma decesului sotiei am efectuat succesiunea eu ca sot supravietuitor si cei doi copii, acum vreau sa inchiriez apartamentul (stau in alta parte), o pot face fara consimtamantul copiilor mostenitori? Ei nu mai locuiesc la adresa de domiciliu(unul in strainatate iar celalalt la casa bunicilor, fara acte de flotant)
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 05:26, 16 Februarie 2019
Buna ziua,
Apartamentul nu-l puteti inchiria fara acceptul copiilor, acestia fiind co-proprietari.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 641

Actele de administrare şi de dispoziţie

(1) Actele de administrare, precum încheierea sau denunţarea unor contracte de locaţiune, cesiunile de venituri imobiliare şi altele asemenea, cu privire la bunul comun pot fi făcute numai cu acordul coproprietarilor ce deţin majoritatea cotelor-părţi.

Eu as zice ca puteti daca detineti mai mult de 1/2 din casa ( si detineti daca a fost bun comun cu sotia) si daca inchiriati pe o perioada de pana la 3 ani.
@gi-jane2
Sunt intr-o situatie similara si am citit acest articol din Codul Civil. Dar cum facem cu alin. (2), care mi se pare ca contrazice alin. (1), pe care l-ati mentionat mai jos?

gi-jane2 a scris:

Art. 641

Actele de administrare şi de dispoziţie

(1) Actele de administrare, precum încheierea sau denunţarea unor contracte de locaţiune, cesiunile de venituri imobiliare şi altele asemenea, cu privire la bunul comun pot fi făcute numai cu acordul coproprietarilor ce deţin majoritatea cotelor-părţi.

Eu as zice ca puteti daca detineti mai mult de 1/2 din casa ( si detineti daca a fost bun comun cu sotia) si daca inchiriati pe o perioada de pana la 3 ani.

(2) Actele de administrare care limitează în mod substanţial posibilitatea unui coproprietar de a folosi bunul comun în raport cu cota sa parte ori care impun acestuia o sarcină excesivă prin raportare la cota sa parte sau la cheltuielile suportate de către ceilalţi coproprietari nu vor putea fi efectuate decât cu acordul acestuia.

parerea mea e dat fiind faptul ca oricum copiii nu folosesc, deci inchirierea catre terti, nu are ce drept de folosinta sa limiteze, e deja limitat oricum prin dreptul de abitatie viagera a sotului supravietuitor, drept ce il are sotul pana la un eventual partaj... pt ca sotul supravietuitor are drept de abitatie viagera in plus fata de ce a mostenit, asta inseamna ca pana la un eventual partaj, ar avea dreptul sa stea singur acolo, daca doreste.
Oricum, copiii pot solicita banii din chirie raportat la cotele lor, adica suma obtinuta nu i se cuvine doar celui ce inchiriaza.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2019
gi-jane2, moderator
alin (2) protejează proprietarii de cote minoritare, în sensul că nu poţi să-i dai afară din casă pentru a închiria imobilul. Un imobil poate fi o casă cu 10 camere.
De asemenea, nu poţi face investiţii masive în casă fără acordul lor pentru ca ulterior să le ceri să plătească cota de îmbunătăţiri.

Dacă eşti proprietar al uzufructului viager atunci discuţia e inutilă în sensul că poţi să închiriezi cui vrei şi chiar să vinzi uzufructul (unei firme, dacă vrei). Oricum, uzufructul moare o dată cu proprietarul.

Dreptul de abitaţie nu se poate vinde, iar dacă îţi muţi domiciliul, dreptul de abitaţie se pierde (dar rămâi totuşi proprietar în cota pe care o ai).
Dreptul de abitaţie este un drept al soţului supravieţuitor de a locui singur în casa familiei, lăsată de defunct, cu condiţia ca soţul supravieţuitor să aibă domiciliul legal acolo.
Domiciliul legal este domiciliul unde locuieşti şi unde ai intenţia de a te stabili statornic pe o perioadă nedeterminată (nu neapărat adresa din buletin).
Dar adresa din buletin reprezintă o prezumţie că acolo este domiciliul (dar care poate fi răsturnată de oponent cu dovezi că locuieşti în realitate în altă parte).

Deci dacă închiriezi, pierzi dreptul de abitaţie. O dată pierdut, dreptul de abitaţie nu poate fi recuperat (decât cu acordul autentic al celorlalţi coproprietari)
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Februarie 2019
Albert Kurtyan, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legat de dr. de uzufruct Lisimah Lisimah Buna seara,situatia mea este urmatoarea:bunicul urmeaza sa vanda un imobil(casa) si sa cumpere un alt imobil(apartament) de la aceeasi persoana,urmand a-mi ... (vezi toată discuția)
Uzufruct între soţi Miriam22 Miriam22 Bună ziua, stimaţi specialişti, mă adresez Dvs. cu următoarea întrebare: - există posibilitatea de a efectua uzufruct viager între ... (vezi toată discuția)
Dreptul la moștenire după moartea tatălui: ce poate face mama ca eu să plec din apartament? Ana Sophia Ana Sophia Buna ziua, locuiesc impreuna cu tatal si mama in acelasi apartament de 7 ani. Fratele meu locuieste in USA si are acolo domiciliul din 2000. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)