avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită CAUTIUNE EXECUTIE
Discuție deschisă în Executare silită

CAUTIUNE EXECUTIE

Doresc sa suspend o actiune de executie si am inteles ca trebuie sa depun in intervalul de 15 zile de la comunicarea scoaterii la licitatie a bunului o cautiune de 10% din valoarea bunului scos la licitatie, pentru judecarea cu celeritate a contestatiei. Doresc sa stiu daca banii depusi sub forma de cautiune imi revin inapoi - probabil la finalizarea procesului, in functie de sentinta ? - sau, indiferent de sentinta, acestia nu mai pot fi in vreun fel recuperati. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cata35 , utilizator 11:52, 23 Noiembrie 2009
In raport de hotararea instantei ramasa definitiva ,suma achitata ca si cautiune ,
poate ,sau nu ,sa va fie restituita
Totusi, am o nelamurire: care este statutul acestei cautiuni ? Din cate stiu, in cazul unui infractor, instanta poate decide eliberarea acestuia pe cautiune pana la pronuntarea sentintei. Asta inseamna ca daca omul e condamnat, pierde cautiunea, iar daca e eliberat, ramane cu banii si cu libertatea. Insa cautiunea este "pretul libertatii" temporare a acestuia. Nu e acelasi lucru si cu cautiunea depusa pentru amanarea unei executari ? Adica nu e un act formal - decizia judecatorului, cata vreme ai achitat contravaloarea cautiunii stabilite (de aceasta data prin lege) ? Poate fi respinsa o contestatie achitata prin cautiune ? Sa spunem ca daca castig procesul imi recuperez cautiunea; insa cautiunea a fost depusa pentru a contesta o procedura declansata - de executare silita, in conditiile in care nu exista o hotarare definitiva si irevocabila. Contestatia initiala (depusa in termen) este in curs de judecare, ajunsa fiind la al doilea termen (primul amanat din cauza grevei), deci practic nici nu s-a discutat inca. Insa in ciuda acestui fapt, s-a declansat procedura executarii si s-a trecut la scoaterea la licitatie a imobilului in discutie. Pe acest fond s-a depus cautiunea pentru suspendarea procedurii de licitare, in termen de 15 zile de la initierea ei. Poate fi respinsa, in ciuda achitarii cautiunii, aceasta cerere de suspendare a procedurii de licitare ce nu emana de la o hotarare definitiva si irevocabila a instantei, pana la discutarea contestatie initiale la executare amanata si ajunsa la al doilea termen ?
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2009
cata35, utilizator
Achitarea cautiunii conditioneaza judecarea contestatiei
Depinde ce a-ti solicitat in contestatia la executare
Dupa cum am spus, s-a solicitat amanarea procedurii de executare declansata de creditor pana la judecarea contestatiei la executare, depusa in termen, care desi ajunsa la al doilea termen, nu a fost inca discutata. Conform DEX, prin "cautiune" se intelege "suma de bani depusa pentru garantarea executarii de catre debitor a unei obligatii", "garantie". Cu alte cuvinte, cautiunea este o garantie depusa pentru ceva, nu un lucru discutabil, asupra caruia un judecator sa se pronunte. In acest caz e o garantie pentru amanarea unei actiuni incepute, pana cand va fi discutata contestatia depusa la instanta. Din prevederea din codul de procedura civila inteleg ca judecatorul emite o incheiere ce nu poate fi contestata, cum bine spuneati, conditionata de achitarea cautiunii. Deci cautiunea nu poate deveni un SUBIECT care sa fie respins sau admis de instanta. Din punctul meu de vedere, care cred ca este in conformitate cu interpretarea logica a legii, in cazul achitarii cautiunii, judecatorul emite o incheiere incontestabila, care duce la amanarea automata a actiunii pentru care s-a achitat suma de bani de 10% din valoarea bunului:
art.403 C.PR.CIVILA:
"In cazuri urgente, daca s-a platit cautiunea, presedintele instantei poate dispune, prin incheiere si fara citarea partilor, suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare de catre instanta. Incheierea nu este supusa nici unei cai de atac. Cautiunea care trebuie depusa este in cuantum de 10% din valoarea obiectului cererii sau de 500 lei pentru cererile neevaluabile in bani. "
Perfect corect cu sublinierea aspectului "presedintele instantei poate dispune ,prin incheiere si fara citarea partilor ,suspendarea provizorie a executarii"
Aveti cunostiinta despre dispunerea acestei masuri prin incheierea de sedinta ?

Alte discuții în legătură

Suspendare executare nicoleta_85 nicoleta_85 intr-un dosar de contestatie la executare si suspendare exe, instanta, prin incheiere, a dispus admiterea cerererii de suspendare a executarii din dosarul x de ... (vezi toată discuția)
Plata cheltuieli de judecata judiciare la stat si persoane vatamate mateianu mateianu prin sentinta penala definiva trebuie sa platesc cheltuieli de judecata la stat in suma de2400 lei si cheltuieli de judecata la parti vatamate in suma ... (vezi toată discuția)
Executare silita mytly_mytly mytly_mytly Facind ``contestatie in anulare``la o hotarire judecatoreasca si irevocabila executorul poate sa continue executarea silita? Si de ce pune in vinzare imobilul ... (vezi toată discuția)