avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 151 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită CAUTIUNE EXECUTIE
Discuție deschisă în Executare silită

CAUTIUNE EXECUTIE

Doresc sa suspend o actiune de executie si am inteles ca trebuie sa depun in intervalul de 15 zile de la comunicarea scoaterii la licitatie a bunului o cautiune de 10% din valoarea bunului scos la licitatie, pentru judecarea cu celeritate a contestatiei. Doresc sa stiu daca banii depusi sub forma de cautiune imi revin inapoi - probabil la finalizarea procesului, in functie de sentinta ? - sau, indiferent de sentinta, acestia nu mai pot fi in vreun fel recuperati. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cata35 , utilizator 11:52, 23 Noiembrie 2009
Daca achitati cautiunea, acest lucru, nu echivaleaza automat si cu suspendarea inceperii executarii silite.
mytmarcela a scris:

Perfect corect cu sublinierea aspectului "presedintele instantei poate dispune ,prin incheiere si fara citarea partilor ,suspendarea provizorie a executarii"
Aveti cunostiinta despre dispunerea acestei masuri prin incheierea de sedinta ?


Problema este ca realizarea incheierii poate dura pana la 30 de zile, timp in care incepe executia. Am inteles ca se poate plati o taxa de timbru si se poate afla motivatia judecatorului in 48 de ore. Incheierea a insemnat, cum spunea cermak gruia, o respingere, fara nici o explicatie, a cererii de suspendare, desi motivul invocat de mine era clar: suspendarea executiei care urmeaza sa aiba loc (luna viitoare) pana la discutarea contestatiei la executare, care urmeaza sa aiba loc in cateva zile.

Revin la ambiguitatea textului din lege, care spune:

""In cazuri urgente, daca s-a platit cautiunea, presedintele instantei poate dispune, prin incheiere si fara citarea partilor" Acel "poate" nu are in formulare elementul antitetic, in sensul sa se specifice "poate dispune [sau nu]", care e clar ca ar insemna automat o alegere in functie de dovezile prezentate in sustinerea cererii. Luata in logica literei de lege, "In cazurile urgente presedintele instantei poate dispune, daca s-a platit cautiunea, priun inchieiere..." - o exprimare care induce automat o optiune ferma spre conditionarea platii cautinuii pentru suspendarea automata a actiunii. In fine, nu are rost sa facem aici apologia legilor din Romania, care mereu sunt ambigue si lasa loc de interpretari. Dar in cazul in care cererea de suspendare se respinge - cum s-a si intamplat deja -, spunandu-se ca este o sentinta ce nu poate fi atacata, mai ramane ceva de facut pentru a opri executia ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare executare nicoleta_85 nicoleta_85 intr-un dosar de contestatie la executare si suspendare exe, instanta, prin incheiere, a dispus admiterea cerererii de suspendare a executarii din dosarul x de ... (vezi toată discuția)
Plata cheltuieli de judecata judiciare la stat si persoane vatamate mateianu mateianu prin sentinta penala definiva trebuie sa platesc cheltuieli de judecata la stat in suma de2400 lei si cheltuieli de judecata la parti vatamate in suma ... (vezi toată discuția)
Executare silita mytly_mytly mytly_mytly Facind ``contestatie in anulare``la o hotarire judecatoreasca si irevocabila executorul poate sa continue executarea silita? Si de ce pune in vinzare imobilul ... (vezi toată discuția)