avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA nou infiintat
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA nou infiintat

Buna ziua,
Am infiintat un PFA , cod 8552 , predau lectii de muzica la o scoala,
Am incercat sa sistematizez pasii pe care ii voi avea de facut si va rog sa imi spuneti daca/ ce e corect.
1.- sediu social e acelasi cu domiciliul, dar nu sunt proprietar. Influenteaza cu ceva impozitul pe imobilul respectiv? La aceeasi adresa mai sunt un SRL si o asociatie, cu asociati parintii mei. Reprezinta aceasta o problema? la impozitul pe imobil sau la numarul de firme/ imobil. Mentionez ca eu nu voi desfasura activitate la sediul social.
2.- Cum se alege sau cine alege daca voi fi platitor de TVA sau nu? Trebuie depusa o cerere in acest sens?
3.- depun declaratia pentru venit estimat pentru 2019 odata cu cea de venit pentru 2018
4.- cumpar facturier, chitanta, registru sau pot sa apelez la un serviciu online de facturare si nu mai am nevoie de toate acestea?
5.- fac stampila sau nu e nevoie daca fac facturi online?
6.- semnez contractul cu scoala unde predau si fac factura. Pot sa incasez in contul meu personal? Am un cont pe care as vrea sa il folosesc pentru PFA, dar e pe persoana fizica. Il pot asocia la factura PFA?
7.- ce cheltuieli pot sa deduc?
8.- la venitul global 2018 trebuie inclusa si Bursa de merit de la facultate?


Va multumesc pentru intelegere si atentie si as aprecia raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 16:35, 21 Februarie 2019
1. Va trebui ca proprietarul sa depuna in maxim 30 de zile la directia de impozite si taxe de la primarie o declaratie pe care o s-o primeasca acolo de la inspector, cu o copie de pe certificatul constatator al dumneavoastra de la inregistrarea pfa la registrul comertului si o copie dupa contactul de comodat prin care va pune la dispozitie pentru sediul socal camera de .... mp. Si utilitatile nu sunt in sarcina PFA-ului.
Deci este adresa unei locuinte rezidentale cu un sediu social al unei pfa cu activiatea la terti sau la un punct de lucru.
2. Pentru activitatea prestata de dumneavoastra pe pfa nu este nevoie sa va inregistrati de la inceput ca platitor de tva si apoi in timp, doar dupa ce veti realiza cifra de afaceri (adica incasari) de peste 300 000 lei , atunci va trebui obligatoriu sa va inregistrati.
3. Da, veti depune declaratia unica cu estimatul pana la 15 martie 2019 numai prin internet folosind contul peronal cu nume si cnp deschis pe spatiul privat virtual.
4. Nu la serviciul online de facturare ci va veti achizitiona un program contabil pe care sa-l insalati pe calculatorul personal. Pentru celelalte registre, va rog sa cititi [ link extern ]
5. Nu se mai foloseste stampila deloc.
6. Veti semna contract de prestari servicii cu fiecare scoala si apoi lunar sau la data cand ati trecut in contract ca trebuie sa vi se faca plata, veti redacta si semna de catre ambele parti raportul de activitate in baza caruia intocmiti factura. Sa aveti deschis cont bancar pe pfa si trecut acolo in contract in care ei sa va faca plata.
7. Va rog sa cititi articolul 68 si normele metodologice din codul fiscal la adresa [ link extern ]
8. Nu are aface acel venit.
Multumesc pentru raspunsuri.
la 2- cifra de afaceri de 300000lei anual sau per total?
6. am un cont dedicat PFA ( pe care nu il voi folosi altfel) dar e pe persoana fizica. Nu e ok?
9. trebuie sa mai depun alte cereri, declaratii in plus?
2. Cifra de afaceri de 300000 lei pentru tva este anuala.
6. Cont deschis pe pfa.
9. Nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnatura electronica Jo_Hsn Jo_Hsn Buna ziua. Este obligatorie semnatura electronica atunci când depui declaratia unica pentru un PFI si/sau PFA? (vezi toată discuția)
Trece de la salariat la venituri independente patrickstanciu patrickstanciu Buna ziua! Deoarece nu sunt familiarizat cu legislația din domeniu, iar informațiile găsite pana acum nu imi sunt foarte clare, doresc sa lămuresc aceasta ... (vezi toată discuția)
Pfa -norma de venit danyab danyab Buna ziua, Mi-am infintat un PFA cu norma de venit activitate in cod caen 6311 si 6312 legata de websituri si activitati conexe! Am urmat toti pasi am ... (vezi toată discuția)