avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Legislatia muncii si probleme ... Munca fara Contract
Discuție deschisă în Legislatia muncii si probleme conexe

Munca fara Contract

Buna ziua !
Soția mea a lucrat fara contract in Italia in urma cu 3 ani . A lucrat la o familie de italieni , făcând curățenie, mâncare , având grijă chiar si de copii acestora. Lucra 12 ore la zi cu 900 de euro pe lună . De cand a angajat-o , A dus-o cu zaharelu luna de luna ca ii va face contract de munca , si tot asa . Pana au trecut 3 ani . Am aflat de curând tot de pe grupurile de socializare ca ar fi o posibilitate de a da angajatorul in judecata .. Este adevarat ? Se poate ? Care ar fi urmările daca as face acest lucru ?
Mentionez ca ea nu a vrut sa lucreze fara contract de munca , a lucrat atâtea ani pt ca aveam doi copii in Romania , eu nu lucram si ne trebuiau banii, chiar si acei 900 de euro erau foarte bine veniți la timpul acela .
In momentul de față suntem tot in Italia doar ca am schimbat domiciliul, Acum lucrez si eu si ea cu acte în regulă,doar ca sezonier , Pe timp de vara . Contract de munca pe 3 luni . Iar pe timp de iarnă ea lucreaza ca vacanta la o bătrână, se roagă de angajator sa ii faca contract dar acesta ia zis ca ii face doar cu condiția să plătească ea toate taxele către stat , din salariul de 800 de euro pe lună, lucrând 24 din 24 având liber doar 4 ore pe saptamana , duminică.
Oare putem face ceva ? Mă puteți ajuta cu un sfat va rog frumos ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:40, 19 Februarie 2019
In situația în care o persoană consideră că angajatorul nu îi respectă propriile drepturi contractuale / sindicale, se poate adresa unei organizații sindicale sau unui avocat pentru remedierea situației și pentru a obține eventuale despăgubiri.

Lucrătorii (asistați de un avocat ales sau pus la dispoziție de către sindicat) se pot adresa direct instanţei de judecată pentru a intenta proces împotriva angajatorului, în vederea recunoaşterii şi acordării drepturilor cuvenite. Excepţie de la această regulă fac contactele de muncă autentificate, în cazul cărora este obligatorie parcurgerea tentativei de conciliere în faţa comisiei care a autentificat respectivul contract de muncă.

Înainte de a se adresa instanţei, lucrătorul are posibilitatea de a recurge la forma de soluţionare a litigiului pe calea amiabilă pe care o consideră cea mai potrivită, în mod direct sau cu ajutorul unei organizaţii sindicale, putând opta pentru realizarea: tentativei de conciliere în faţa Comisiei de Conciliere din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) – prin adresare directă către ITM; tentativei de conciliere sindicală; arbitrajului; tentativei de conciliere efectuate în cadrul Comisiei de Autentificare a Contractelor de Muncă sau concilierii monocratice – prin adresare către sindicat sau patronat.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot recupera banii din străinătate Georgebalas Georgebalas Buna ziua, ma numesc George locuiesc în județul ilfov. Am lucrat 4 ani si 8 luni cu contract de munca la o firmă de distribuit legume si fructe din ... (vezi toată discuția)
Munca in italia neplatita maria1956 maria1956 Sora mea a lucrat ptr. o familie in Palermo.A ingrijit de doi batrani .familia a renuntat la serviciile ei , acestia mutandu-se in alta localitate. Pana cand ... (vezi toată discuția)