avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept mostenire

Buna ziua,tatal meu a decedat in iulie anul trecut!In urma a lasat un apartament,o masina si o casa la tara!De la moartea tatalui mama mea nu imi permite sa mai calc in casa sau sa beneficiez de absolut nimic de pe urma lui datorita faptului ca nu il place pe sotul meu!Eu mai am o sora,iar mama mentioneaza ca doar ea este fata ei!Tin sa precizez ca tata nu a lasat pe nimeni mostenitor,toate bunurile trebuind sa fie la comun!Va rog sa ma sfatuiti ce este de facut,deoarece ma doare sufletul sa nu pot calca in casa parinteasca unde am atatea amintiri,sau sa nu pot veni cu sotul si copilul meu doar pentru ca mama nu este de acord!Va rog,ce am de facut?
In primul rand mergeti la notar pentru a da o declaratie prin care sa acceptati mostenirea.
Inca sunteti in termenul de optiune sucesorala prevazut de lege, de 1 an, in care puteti acceptat mostenirea ramas dupa tatal dvs.

Ulterior solicitati in instanta partajul, in cazul in care mama si sora dvs, nu sunt de acord cu partajarea bunurilor care compun masa succeosrala pe cale amiabila (la notar) sau va puteti adresa direct instantei de judecata dar trebuie sa o faceti in termenul de acceptare a mostenirii.

Daca bunurile mentionate sunt bunuri comune ale parintilor, atunci mama dvs. are un drept de proprietate exclusiva asupra unei cote de 1/2 din aceste bunuri.
Restul de 1/2 constituie masa succesorala care se va imparti intre dvs., mama si sora dvs., mama dvs. o cota de 1/4, restul se imparte in jumatate intre dvs. si sora.
Alta solutie nu prea aveti daca nu va intelegeti pe cale amiabila.



Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire casa copii dupa recasatoria mamei... beeci beeci Buna ziua, parintii mei au avut un apartament de 4 camere. In 2007 tatal meu a murit, am facut procedura de succesiune in termenul de 6 luni, dupa care eu ... (vezi toată discuția)
Nelãmurire faþã de o succesiune. kanai kanai Bunicul meu a decedat acum ceva vreme, neexistand un testament, singurii moştenitori sunt mama şi mama ei vitregă, (soţia bunicului la data decesului). Ca ... (vezi toată discuția)
Mostenire lenutam lenutam Buna ziua in urma decesului tatalui, am mers la masa succesorala mama si cei 5 copii, din care 4 am renuntat,mostenirea fiind acceptata de mama si o ... (vezi toată discuția)