avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate solicita angajatorului concedierea potrivit ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate solicita angajatorului concedierea potrivit Art. 65(1) ?

Sunt angajat la actualul loc de munca din iunie 2009.Am mai lucrat anterior din august 2006 pana in septembrie 2008, cand a incetat CIM prin demisie.In perioada octombrie 2008-iunie 2009 nu am lucrat nicaieri. Firma la care lucrez este inca in faza de organizare, structura de personal inca nu este definitiva (pe contractul meu de munca scrie doar sef birou) si toate contractele de munca sunt incheiate pe o alta firma a fiului managerului.
Vreau sa plec de la acest job solicitand angajatorului concedierea potrivit Art. 65(1).
In cazul in care se va intampla acest lucru voi putea beneficia de indemnizatie de somaj? Este cumva ilegal ca apoi angajatorul sa incheie CIM pentru acelasi post? Daca s-ar schimba denumirea postului ar putea fi angajat altcineva ? Va multumesc anticipat si va rog sa ma ajutati cat mai repede cu un raspuns!
Cel mai recent răspuns: Elena Mihaela SPATARESCU , Consilier juridic 17:32, 19 Noiembrie 2009
Indepliniti conditiile de stagiu pentru a putea primi indemnizatie de somaj, avand 12 luni lucrate in ultimele 24 luni.
Daca nu se incadreaza la concedieri colective, asa cum o sa citit mai jos, poate oricand angaja pe altcine pe acelasi post pe care l-ati ocupat dvs.
Daca da dovada de bunavointa, puteti sa purtati o discutie cu d-lui sa accepte incetarea contractului cu dvs. cu art. 65.1. . Va trebui insa sa aiba si un document justificativ in baza caruia a facut concedierea (Referat de organizare din care sa rezulte necesitatea desfiintarii postului dvs. - ca acoperire, s-ar putea sa ii ceara la ITM)
Art. 68. - Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:

a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;

b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;

c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.

(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.

Art. 72. - (1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 9 luni de la data concedierii acestora.


Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane
Cf. art. 65 al. 1 din CM, este in puterea angajatorului de a desfiinta locul de munca, deci, dumneavoastra nu puteti solicita incetarea CIM in baza acestuia, ci doar pe art. 55 lit. b din CM. Daca angajatorul este de acord sa va desfaca CIM cu drept de somaj, este necesar sa desfiinteze efectiv postul pe care dvs. il ocupati. Ulterior, pe acest post nu are dreptul sa mai angajeze o alta persoana, o anumita perioada, daca nu ma insel 6 luni.
O eventuala modificare a organigramei ar putea conduce si la modificarea denumirii locului de munca. In acesasta situatie exista posibilitatea ca angajatorul dvs. sa poata angaja o alta persoana.
Cf. art. 65 alin. 2 desfiintarea locului de munca tb sa fie efectiva si reala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deptul la somaj eralu75 eralu75 Lucrez de patru ani la o firma ca lucrator comercial.Acum 2 luni patronul a decis sa inchirieze spatiul unei banci,urmand ca ulterior sa deschida magazinul in ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala ContSters109723 ContSters109723 Am fost informata in baza unei decizii(preaviz) din data de 17.07.09 (cand eram in CO)ca postul ocupat a fost desfiintat in urma unei Hotarari, din motive ... (vezi toată discuția)
Somaj sau demisie Florentina85 Florentina85 Salut.Am si eu o intrebare si sper sa fiu cat mai explicita.L mine la firma s-au facut restructurari si astfel s-au trimis in somaj mai multi angajati...eu am ... (vezi toată discuția)