avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce înseamnă schimbarea încadrării juridice a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce înseamnă schimbarea încadrării juridice a faptei?

Va prezint următoarea situație :
- într-un proces penal,
un coleg a fost judecat pentru săvârșirea faptei de delapidare
Dosarul a fost dat în pronunțare acum 7 zile în urmă.
Aseară când am ajuns acasă de la serviciu, am primit o citațiie - în care se spune ca procesul se pune pe rol, iar la termen se va pune în discuție:
'schimbarea încadrări juridice a faptei reținute în sarcina inculpatului".
În acest proces am fost martor ( ca și membru în comisia de inventariere anuală pentru colegul care este inculpat), iar acum am primit din nou Citație, ca să ma prezint la Termeul de judecata pe care judecătorul l-a fixat.

Dacă procesul s-a terminat = s-a dat în pronunțare, de ce îl mai pune pe rol?
Ce va fi ? Ce se va pune în discuție?
Eu ce va trebui să fac /ce să spun?
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 19:30, 13 Martie 2019
Care este incadrarea: art. 295 c.p, sau art. 295 c.p rap. la art. 309 c.p.?

oanaportar a scris:

Contabilul nostru mi-a spus ca
delapidarea este o fapta facuta doar de un functionar public,
or colegul nostru este personal contractual intr-o institutie publica .....
si ca poate de aceea judecatorul vrea sa schimbe incadrarea juridica a faptei .....

Este corect ce a spus contabilul nostru ?

Este vorba de art. 295 din Noul Cod de procedura penala..
Pe înscrisul primit de la instanta penală scrie în paranteze ca este delapidare.
Dacă, colegul a fost gestionar și i-a lipsit bunuri din gestiune, nu este vorba despre delapidare?
Pentru ca furt este dacă iei un bun de la altcineva, fără ca acel cineva sa îți dea voie sa iei acel bun.
Și atunci, cum ar putea sa fie schimbata delapidarea cu furtul?
Se poate schimba din art. 295 c.p. in art. 295 c.p rap. la art. 309 c.p.
Trebuie sa intelegeti ca nu avem cum sa va răspundem exact fara sa cunoastem dosarul.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2019
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Vă mulțumesc mult de tot pentru lamuriri !
Colegul care este judecat în dosarul penal pentru delapidare, a spus ca judecătorul i-a schimbat încadrarea juridica în sensul ca în cazul lui este vorba despre o infracțiune continuata.

Ce înseamna acest lucru?
Este mai rau pentru colegul nostru?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar repus pe rol oltul oltul In baza art. 344 alin. 1 Cod de procedura penala, repune cauza pe rol..... deci dosarul meu a fost repus pe rol....pot sa mai depun dovezi in dosar? intreb ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea vinovatiei-cerere schimbare incadrare juridica KINGA LUPEA KINGA LUPEA La judecarea in prima instanta a infractunii de omor calificat am solicitat in favoarea inculpatului aplicarea art.320 indice 1 C.proc.pen dar inainte am ... (vezi toată discuția)
Proces pentru lovire pschintee pschintee Salut, Acum 2 ani imi serbam ziua de nastere intrun local public cu cativa prieteni de ai mei.In acel local eram eu si grupul meu de prieteni, si un alt ... (vezi toată discuția)