Exista o cale legala de a obtine recuperarea cotelor de intretinere restante in urmatoarea speta? Proprietar apartament decedat de cca.1 an. Sunt 5 mostenitori 3 fete si doua nepoate de frate, care nu se inteleg intre ei si nu vor sa deschida succesiunea. Cum se poate obtine plata intretinerii?
Nu este nimeni obligat sa accepte o succesiune, o mostenire...
Dvs., conform legi 196/ 2018 ( Tot la ea ajungem...) aveti posibilitatea de a institui privilegiu imobiliar, notarea in cartea funciara a datoriei.
ART. 33
...
(9) Presedintele sau administratorul asociatiei de proprietari are obligatia solicitarii notarii in cartea funciara a debitelor mai vechi de 3 luni si care depasesc valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Birourile de cadastru si publicitate imobiliara vor proceda la notarea acestor debite in cartea funciara locuintelor sau spatiilor cu alta destinatie.
(10) Notarea in cartea funciara a debitelor prevazute la alin. (9) este scutita de
plata taxei de timbru.
Adresati-va unui avocat care stie cum sa redacteze cererea de chemare in judecata, astfel incat aceasta sa nu fie respinsa de instanta, prin invocarea exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive.
Aceste persoane, desi folosesc si se comporta ca proprietari ai bunurilor mostenite, cand ajung in instanta, pentru a determina respingerea cererii de chemare in judecata invoca faptul ca nu au calitate procesuala pasiva (nu pot fi chemati in judecata) motivand faptul ca nu au dezbatut succesiunea.
Intr-adevar, rezolvarea problemei nu o gasiti in Legea nr. 196/2018.
Trebuie sa aveti in vedere faptul ca creantele mai vechi de 3 ani se prescriu si nu mai pot fi solicitate in instanta.