Intr-adevar la
Articolul 46 (1), legea stipuleaza citez :
" La adunarea proprietarilor in vederea constituirii asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenti un comitet executiv format din presedintele asociatiei de proprietari si un numar par de membri, precum si un cenzor sau o comisie de cenzori si vor hotari numarul membrilor acestora si durata mandatelor lor." ,
dar nu specifica nimic ref. la membrii de familie ai proprietarilor. Postez aceasta intrebare deorece de cativa ani, Adunarea Generala a ales presedinte pe fica unor proprietari, care locuieste impreuna cu parintii. Este legal?
Articolul 56
(1) Președintele asociației de proprietari este candidatul, membru al asociației de proprietari, ales prin voința sa și a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți în cadrul adunării generale.
Articolul 2
În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
o) membru al asociației de proprietari - proprietarul semnatar al acordului de asociere sau al unei cereri depuse la asociație;
Deci, conform legii, pentru a putea fi ales, presedintele trebuie sa fie proprietar, membru al asociatiei.
Prin urmare, nu conteaza daca fiica locuieste sau nu cu parintii, conteaza daca este sau nu proprietara. Daca este proprietara, chiar a unei cote-parti din apartament si a semnat acordul de asociere atunci alegerea ei este legala. Daca nu este proprietara, atunci alegerea ei nu este legala.
Art. 21. -
(1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere, în cadrul adunării generale a asociației de proprietari este necesar acordul a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor din condominiu.
(2) Modificările și/sau completările trebuie să fie motivate și aprobate prin hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari într-o ședință convocată și desfășurată cu respectarea prevederilor statutului asociației de proprietari și ale prezentei legi.
(3) Orice modificare sau completare a statutului sau a acordului de asociere se înregistrează la judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înființare, fără alte formalități.
(4) Modificările și/sau completările aduse statutului sau acordului de asociere fără respectarea prevederilor alin. (3) nu sunt opozabile față de proprietarii care nu sunt membri ai asociației de proprietari sau față de terți.