avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Președintele și membrii Comitetului Executiv trebuie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Președintele și membrii Comitetului Executiv trebuie să fie obligatoriu membri semnatari în Acordul de Asociere pentru a avea dreptul să fie aleși în conducerea Asociației.

ATENȚIE ! Dacă președintele și așa-zișii membri ai Comitetului Executiv ai Asociației de Proprietari nu sunt aleși și votați în Adunările Generale anuale din rândul proprietarilor membri, care să fi semnat în Acordul de Asociere al Asociației de Proprietari, ACEȘTI FALȘI ȘEFI CONDUC ȘI SEMNEAZĂ ILEGAL ACTELE JURIDICE ÎN NUMELE ASOCIAȚIEI RESPECTIVE - doar proprietarii, dar și membrii semnatari ai Acordului de Asociere al Asociației de Proprietari au dreptul de a vota, de a candida, de a alege și de a fi aleși în structura organizatorică a Asociației respective !
Art. 27. - Toți proprietarii MEMBRI ai Asociației de Proprietari AU DREPTUL să participe, cu drept de vot, la Adunarea Generală a Asociației de Proprietari, să își înscrie candidatura, să candideze, să aleagă și SĂ FIE ALEȘI ÎN STRUCTURA ORGANIZATORICĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana în cauză trebuie să aibă capacitate deplină de exercițiu.
Art. 53. - Adunarea Generală a PROPRIETARILOR MEMBRI ai Asociației de Proprietari are următoarele ATRIBUȚII:
a) ALEGE ȘI REVOCĂ DIN FUNCȚIE președintele, membrii Comitetului Executiv și cenzorul;
b) ADOPTĂ ȘI MODIFICĂ STATUTUL și Regulamentul Condominiului;
k) mandatează președintele și Comitetul Executiv pentru ANGAJAREA ȘI ELIBERAREA DIN FUNCȚIE A ADMINISTRATORULUI, CENZORULUI sau a altor angajați ori prestatori, în scopul administrării și bunei funcționări a CONDOMINIULUI (...)
Art. 54. - (1) Membrii Comitetului Executiv sunt desemnați de către Adunarea Generală a Asociației de Proprietari, DINTRE MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.
Art. 55. - (1) Comitetul Executiv are următoarele atribuții:
a) convoacă Adunarea Generală a Asociației de Proprietari cel puțin o dată pe an și ori de câte ori este necesar;
b) duce la îndeplinire hotărârile Adunării Generale și urmărește respectarea prevederilor legale, a Statutului, a Acordului de Asociere şi a Regulamentului Condominiului (...)
Art. 56. - (1) Președintele Asociației de Proprietari este candidatul, MEMBRU al Asociației de Proprietari, ales prin voința sa și a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți în cadrul Adunării Generale.
(2) În caz de încetare a mandatului președintelui înainte de termen, COMITETUL EXECUTIV CONVOACĂ O ADUNARE GENERALĂ PENTRU ALEGEREA UNUI NOU PREȘEDINTE în maxim 5 zile de la încetarea mandatului.
☛ NOTĂ: Dacă președintele oricărei Asociații de Proprietari din România își încalcă atribuțiile (obligațiile) explicite prevăzute în Legea nr. 196/2018, articolul 57 (mai ales literele a, c, d, e, i, j, k, n, o, r și s), plus articolele 56 și 58, va fi amendat fără dubii de către cei din Primăria și/sau din Poliția Locală cu sume cuprinse între 2.500 de lei și 5.000 de lei, conform art. 102, alin. 1 litera e:
Art. 57. - PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI ARE URMĂTOARELE ATRIBUȚII:
a) ÎN BAZA MANDATULUI ACORDAT DE ADUNAREA GENERALĂ REPREZINTĂ ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI ÎN RELAȚIILE CU TERȚII, INCLUSIV ÎN ACȚIUNILE ÎN INSTANȚĂ;
c) SUPRAVEGHEAZĂ ȘI URMĂREȘTE CORECTA PUNERE ÎN APLICARE A HOTĂRÂRILOR ADUNĂRII GENERALE, respectarea prevederilor Statutului și Acordului de Asociere și aplicarea deciziilor Comitetului Executiv;
d) ADUCE LA CUNOȘTINȚĂ PROPRIETARILOR PREVEDERILE STATUTULUI și Regulamentului Condominiului;
e) RĂSPUNDE ÎN SCRIS LA SESIZĂRILE ȘI CONTESTAȚIILE SCRISE ALE PROPRIETARILOR DIN CONDOMINIU ÎN TERMEN DE MAXIMUM 10 ZILE DE LA PRIMIREA ACESTORA;
k) ÎNTOCMEȘTE Tabelul Nominal Convocator și afișul pentru Avizier pentru Adunările Generale și ASIGURĂ SEMNAREA TABELULUI CONVOCATOR DE CĂTRE TOȚI PROPRIETARII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI;
n) AFIȘEAZĂ LA AVIZIER HOTĂRÂRILE ADUNĂRII GENERALE ȘI ALE ȘEDINȚELOR COMITETULUI EXECUTIV ÎN TERMEN DE MAXIM 7 ZILE DE LA DATA LA CARE AU AVUT LOC ACESTEA;
o) ÎN CAZUL MODIFICĂRII CADRULUI LEGISLATIV PRIVIND ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI, PREȘEDINTELE CONVOACĂ ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI PENTRU MODIFICAREA CONFORMĂ A STATUTULUI ASOCIAȚIEI; ► NOTĂ: În cazul Asociației noastre, cu toate că s-au abrogat deja două legi din domeniul Asociațiilor de Proprietari (mai ales Legea nr. 230/2007) șefii ilegal aleși ai Asociației noastre au refuzat să convoace vreo Adunare Generală pentru actualizarea obligațiilor legislative și pentru punerea în concordanță a actelor juridice constitutive cu legile în vigoare (ESTE ABERANT FAPTUL CĂ ȘEFII ILEGAL ALEȘI AI A.P.71 BRĂILA N-AU MAI ACTUALIZAT ȘI LEGALIZAT LA JUDECĂTORIA BRĂILA ACTELE CONSTITUTIVE ALE ASOCIAȚIEI DIN ANUL ... 1997, adică timp de ... 22 de ani noi avem ca membri și ca proprietari, persoane decedate sau care și-au vândut demult imobilele !!!).
Art. 58. - (1) Președintele Asociației de Proprietari și membrii Comitetului Executiv POT FI REMUNERAȚI PE BAZA UNUI CONTRACT DE MANDAT, CONFORM HOTĂRÂRII ADUNĂRII GENERALE A PROPRIETARILOR, CONSEMNATĂ ÎN PROCESUL-VERBAL.
(2) PENTRU NEÎNDEPLINIREA ATRIBUȚIILOR CE LE REVIN SAU PENTRU DEPĂȘIREA ATRIBUȚIILOR LEGALE ȘI STATUTARE, președintele Asociației de Proprietari, membrii Comitetului Executiv, respectiv cenzorul, RĂSPUND PERSONAL SAU SOLIDAR PENTRU DAUNELE ȘI PREJUDICIILE CAUZATE PROPRIETARILOR sau terților.
♦ DETALII DESPRE JURISPRUDENȚA PRIVITOARE LA LIPSA CALITĂȚII DE REPREZENTANT AL PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI CARE NU RESPECTĂ ART,. 57 DIN LEGEA NR. 196/2018 - [ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Octombrie 2019
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: 68Ella , utilizator 06:23, 25 Noiembrie 2021
Eu zic că e suficient articolul 27 din Legea nr. 196/2018, pentru a cere Instanței chiar și Nulitatea Absolută a Contractului de Mandat al președintelui și al membrilor Comitetului Executiv, dacă aceștia nu aduc dovada că au fost și sunt membri cu drepturi depline în Asociația noastră - să ne arate documentul prin care au cerut și au obținut calitatea de membru al Asociației de Proprietari, altfel devine nul absolut (sau anulabil) și caduc orice document semnat în numele Asociației noastre, FĂRĂ A DEȚINE CALITATEA LEGALĂ DE MEMBRI ASOCIAȚI.
Art. 27. - Toți proprietarii MEMBRI ai Asociației de Proprietari AU DREPTUL să participe, cu drept de vot, la Adunarea Generală a Asociației de Proprietari, să își înscrie candidatura, să candideze, să aleagă și SĂ FIE ALEȘI ÎN STRUCTURA ORGANIZATORICĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana în cauză trebuie să aibă capacitate deplină de exercițiu.
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2019
flory_mr, utilizator

Cand isi capata respectivul proprietar dreptul da a fi membru al asociatiei :
a . in momentul depunerii cererii
b . in urma hotararii judecatoresti a depunerii actului aditional .
c. sau cand







Art. 2. - În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) Acord de Asociere - actul care consfințește decizia a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU de a se asocia în condițiile prezentei legi;
o) MEMBRU al Asociației de Proprietari - PROPRIETARUL SEMNATAR AL ACORDULUI DE ASOCIERE sau al unei cereri depuse la Asociație;
Art. 13. - (1) Asociația de Proprietari se înființează prin acordul scris a cel puțin 1/2 + 1 din numărul proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU (dintr-un singur BLOC sau IMOBIL).
Art. 16. - (1) Hotărârea proprietarilor privind constituirea Asociației de Proprietari se consemnează prin proces-verbal, înregistrat în Registrul Unic al Asociației de Proprietari care cuprinde procesele-verbale ale Adunării Generale, Comitetului Executiv și cenzorului, semnate de toți proprietarii care și-au dat consimțământul. Procesul-verbal semnat de către proprietarii care au hotărât, în condițiile art. 13 alin. (1), constituirea Asociației de Proprietari constituie anexă la Acordul de Asociere.
(2) Proprietarii își dau consimțământul, de regulă, în adunarea proprietarilor în vederea constituirii Asociației de Proprietari. În cazul proprietarilor absenți, consimțământul poate fi exprimat prin semnarea procesului-verbal prevăzut la alin.(1), în termen de 30 de zile de la data la care a avut loc adunarea de constituire, în condițiile art. 15.
Art. 17. - (2) Statutul și Acordul de Asociere SE ÎNTOCMESC ÎN BAZA PREZENTEI LEGI NR. 196/2018.
(7) Înscrierea ulterioară în Asociație a proprietarilor care nu au fost prezenți la adunarea proprietarilor în vederea constituirii Asociației de Proprietari sau care au dobândit calitatea de proprietari ulterior adunării de constituire, după caz, SE FACE LA CEREREA SCRISĂ A ACESTORA, PRIN SEMNAREA UNUI ACT ADIȚIONAL LA ACORDUL DE ASOCIERE. PRIN GRIJA PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, ACTELE ADIȚIONALE SE ATAȘEAZĂ LA DOSARUL DE ÎNFIINȚARE A ASOCIAȚIEI, se păstrează la sediul Asociației și se prezintă compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei, la solicitarea acestora.
(8) Acordul de Asociere și Statutul Asociației de Proprietari, ACTUALIZATE, SE DEPUN DE CĂTRE PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, ORI DE CÂTE ORI SUNT MODIFICĂRI, LA JUDECĂTORIA în a cărei rază teritorială se află Condominiul.
(9) Odată cu pierderea calității de proprietar în Condominiu ÎNCETEAZĂ STATUTUL DE MEMBRU al respectivei Asociații de Proprietari.
Art. 21. - (1) Pentru modificarea sau completarea Statutului ori a Acordului de Asociere, în cadrul Adunării Generale a Asociației de Proprietari este necesar acordul a cel puțin 1/2 + 1 DIN TOTALUL PROPRIETARILOR DIN CONDOMINIU.
(2) Modificările și/sau completările TREBUIE SĂ FIE MOTIVATE ȘI APROBATE PRIN HOTĂRÂRE A ADUNĂRII GENERALE a Asociației de Proprietari într-o ședință convocată și desfășurată CU RESPECTAREA PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI (ART. 47 ȘI 48) și ale Statutului Asociației de Proprietari.
(3) Orice modificare sau completare a Statutului sau a Acordului de Asociere SE ÎNREGISTREAZĂ LA JUDECĂTORIA CARE A EMIS ÎNCHEIEREA JUDECĂTOREASCĂ DE ÎNFIINȚARE.

(4) Modificările și/sau completările aduse Statutului sau Acordului de Asociere FĂRĂ RESPECTAREA PREVEDERILOR ALIN.(3) NU SUNT OPOZABILE față de proprietarii care nu sunt membri ai Asociației de Proprietari sau față de terți.
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2019
flory_mr, utilizator
Ce sa inteleg , daca un proprietar se inscrie astazi in asociatie ca sa devina membru cu drepturi depline , trebuie ca presedintele sa mearg la judecatorie cat mai repede cu acordul de asociere intrucat s a produs o modificare , am inteles bine ,sau nu ? altfel nu are drepturi deplina ca membru si nu poate fi ales .
Legal, cam așa ar trebui, pentru că acel nou membru nu e în mod public, oficial, membru al Asociației, dacă nu e legalizat la Judecătorie sau poate la Notarul Public.
Dar nici nu poți să mergi la Instanțe zilnic, ci dacă aduni mai mulți noi proprietari deodată, să-i legalizezi la Judecătorie, pentru că asta-i legea - până nu ești în mod oficial, public, membru al Asociației, nu ai dreptul de a vota, de a candida sau de a fi ales în cadrul Asociației.
Grav este faptul că șefii asociației nu sunt, unii, nici proprietari, nici membri semnatari în Acordul de Asociere, și astfel ar trebui să fie declarată Nulitatea Absolută a oricărui act semnat de aceștia, care nu sunt membri cu drepturi depline în cadrul Asociației de ... Proprietari !
Noi am avut o președintă care din 2013 până-n 2017 nu era proprietară în cadrul A.P.71 - implicit, nu putea fi nici membră !

Alte discuții în legătură

Locatorul este membru al asociației de proprietari într-un ... Miss Bria Miss Bria Locatorul este membru al asociației de proprietari într-un condominiu? (vezi toată discuția)
Inscriere in asociatia de prorietari Raducanu Maria Raducanu Maria Buna ziua!In momentul constituiri asociatiei de prorietari mai multe ap.nu au fost inscrise(nu cunoastem motivele de ce as a omis aceste ap.)acum am depus ... (vezi toată discuția)