avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... ce este mai avantajos pentru o societate comerciala
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

ce este mai avantajos pentru o societate comerciala

intrebarea mea este
daca pentru o societate comerciala, potrivit legii privind insolventa, este mai avantajos daca se face la cererea societatii sau daca este lasata la cererea creditorilor, in cazul in care oricum societatea va trbui sa treaca printr o asemenea procedura.
Cel mai recent răspuns: mihaelaniciu , utilizator 21:38, 20 Noiembrie 2009
In cazul in care oricum societatea va ajunge in insolventa ce importanta mai are daca cereti dvs sau creditorii?
mihaelaniciu a scris:
daca pentru o societate comerciala, potrivit legii privind insolventa, este mai avantajos daca se face la cererea societatii sau daca este lasata la cererea creditorilor, in cazul in care oricum societatea va trebui sa treaca printr o asemenea procedura.

Buna ziua,
Atitudinea Dvs. vis-a-vis de declansarea procedurii insolventei nu este una optionala ci ea este supusa reglementarilor legale in materie, in functie de starea economico-financiara de fapt in care se gaseste SC in speta:
1. - daca NU este in stare de insolventa;
2. - daca este NUMAI in stare de insolventa iminenta;
3. - daca DA, este in stare de insolventa.
Optiunile SC:
1. Daca SC, NU este in stare de insolventa sau in stare de insolventa iminenta - dar are debite restante, ea poate plati debitele sau poate sa astepte inca actiunile creditorilor.

2. Daca SC, este NUMAI in stare de insolventa iminenta si are debite restante, ea poate:
a) - sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supusa dispozitiilor Legii nr. 85
din 2006;
b) - sa astepte inca actiunile creditorilor.

3. Daca SC, DA, este in stare de insolventa, are obligatia legala de a solicita tribunalului deschiderea procedurii insolventei cf. Legii nr.85/2006

Optiunile descrise mai sus sunt consecintele directe ale aplicarii dispozitiilor Legii nr. 85/2006, lege care prevede in mod expres, la Art.27
alin.(1):
"Debitorul afla in stare de insolventa este obligat sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozitiilor prezentei legi, in termen de maximum 30 zile de la data aparitiei starii de insolventa"
alin.(2):
"Va putea sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozitiilor prezentei legi si debitorul in cazul caruia aparitia starii de insolventa este iminenta"
alin.(4):
"Introducerea prematura, cu rea-credinta, de catre debitor a unei cereri de deschidere a procedurii, atrage raspunderea patrimoniala a debitorului persoana fizica sau juridica, pentru prejudiciile pricinuite"

In acest context, asertiunea precedenta, precum ca
MIHAI GRIGORE a scris:
In cazul in care oricum societatea va ajunge in insolventa ce importanta mai are daca cereti dvs sau creditorii ?

se vadeste desigur a fi eronata si nejustificata, data fiind legislatia in vigoare.
Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen Marcov
Prevederile legale enumerate de predecesorul meu legalmgm sunt corecte dar d.p.d.v. practic cel mai mare avantaj in cazul in care debitorul cere deschiderea procedurii de insolventa este optiunea acestuia de a numii un lichidator !!
Posibilitatea de a alege lichidatorul judiciar in cazul in care debitorul solicita declansarea procedurii insolventei nu este de neglijat in aceasta situatie.
adrian stoica a scris:
...... d.p.d.v. practic cel mai mare avantaj in cazul in care debitorul cere deschiderea procedurii de insolventa este optiunea acestuia de a numii un lichidator !!

Buna ziua,
Colegul @adrian stoica are dreptate, dar, nu trebuie uitat ca, in cursul procedurii, Comitetul Creditorilor are posibilitatea legala de a solicita Sindicului schimbarea ulterioara a Lichidatorului (daca doreste acest lucru, bine-inteles).
Cu stima,

Alte discuții în legătură

Societatea nu mai poate plati salariile - sa cerem insolventa? av_emy av_emy Buna seara! Apelez la amabilitatea dvs de a ma sfatui intr-o problema: -o societate, datorita crizei financiare, a ramas fara comenzi si nu mai poate ... (vezi toată discuția)
Cerere debitor insolventa sau cerere creditor insolventa? Cristianna Cristianna Buna seara!Pentru o firma cu datorii,care se gandeste la insolventa,ce este mai avantajos pentru ea,sa isi ceara insolventa sau sa ii ceara creditorii acest ... (vezi toată discuția)
Cerere debitor ContSters56278 ContSters56278 pot intra in procedura de faliment la cererea mea ca debitor daca am depasit termenul acela de 30 de zile ? adica am facturi neachitate mai vechi de 2 luni. ... (vezi toată discuția)