avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA platitor de tva sau neplatitor
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

platitor de tva sau neplatitor

La infiintare unei firme in prelucrarea lemnului, cum e mai bine platitoare de tva sau neplatitoare?
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 11:22, 20 Noiembrie 2009
Cu siguranta veti avea materii prime, materiale servicii pe care le veti achizitiona de la furnizori cu TVA si in cazul in care sunteti platitor de TVA aveti dreptul de deducere din TVA-ul incasat prin facturarea produselor catre beneficiari, asa ca nu veti fi in dezavantaj sau avantaj. Avantajul il vor avea beneficiarii dvs. in cazul in care sunt ultimii cumparatori, nu revand produsele si dvs sunteti neplatitor TVA prin faptul ca pretul fata de ei va fi mai mic cu cota de TVA pe care nu le-o mai aplicati. Asa ca decideti dvs. daca va avantajeaza sau nu. In practica este un avantaj de piata pentru cei care vand catre un beneficiar final, asa cum am spus, printr-o oferta de pret mai buna (-19%), un exemplu ar fi societatile comerciale a caror activitate sa spunem este aceea de a inchiria spatii (este un singur ex., dar mai sunt si altele).
Art 160 alin 2 lit c din CF prevede ca se aplica masuri de simplicare pt "materialul lemnos, conform prevederilor din norme".
pct 82 alin 2 din norme spune ca materialul lemnos sunt masa lemnoasa pe picior, precum si materialul lemnos stabilit prin ordin al ministrului economiei si finantelor.

Concret, daca prelucrati material lemnos si rezulta produse pt care se aplica masurile de simplificare, nu facturati cu tva, facind mentiunea pe factura "taxare inversa" iar tva-ul de la cumparari il deduceti, rezultind, in generat, tva de recuperat. Acesta, daca depaseste val de 5000 lei se solicita la rambursare, putind compensa cu el alte obligatii catre stat, dupa un control.
Pt cele de mai sus trebuie sa fiti platitor de tva.

Verificati prima data daca produsele obtinute se incadreaza la materialul lemnos supus masurilor de simplificare. Daca da, inregistrati-va ca platitor de tva, pt ca este cu siguranta mai avantajos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxare inversa lemn lenareg lenareg Ce pierd eu ca SC platitor de TVA daca cumpar cherestea de la SC neplatitoare de TVA ,iar eu o revand .(pot factura cu taxare inversa?) (vezi toată discuția)
Buna ziua, as vrea sa intreb ce cod caen trebuie pentru comercializarea ... Adiamo Adiamo Buna ziua, as vrea sa intreb ce cod caen trebuie pentru comercializarea peleților brichetelor,lemnului de foc si de constructi, precum si achizitia de camion ... (vezi toată discuția)
Taxare inversa intermediere comercializare cherestea gedo302004 gedo302004 dupa indelungi cautari, contabile si juridice, nu am reusit sa descopar daca se aplica taxarea inversa in cazul intermedierii comertului cu cherestea. Mai ... (vezi toată discuția)