avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cine este vinovat?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cine este vinovat?

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri.
Sunt acuzat de delapidare,mentionez ca nu am avut niciodata fisa postului de casier sau gestionar si nici nu am fost incadrat pe una din aceste functii.
Societatea nu avea un casier, erau cel putin 7 persoane care se ocupau ocazitional de bani.Banii nu se luau pe semnatura.
Societatea avea o firma de contabilitate externa care se ocupa de toata contabilitatea firmei.Toate actele erau trimise, inregistrate si verificate de personal calificat.Problema este ca anumite date(partiale) erau introduse de mine si inca doua persoane (nefiind calificate in domeniu),la dispozitia verbala a directorului general,iar registrul de casa era semnat de mine la rubrica de casier(era formular tipizat cu casier si contabil).Fiind o firma de distributie chitantele care erau aduse din teren trebuiau introduse in calculator (doar in gestiune)pentru a putea fi scoase desfasuratoare.Mentionez ca noi lucram in alt program decat contabilitatea.
Va rog sa-mi spuneti daca pot fi acuzat ca am avut o gestiune sau ca eram casier tinat cont ca eu am semnat registrul de casa?
Se va face o experiza contabila,nu stiu in ce consta asta.
Este normal ca 7 pesoane sa se ocupe de bani,chitante si doar eu sa fiu tras la raspundere numai petru ca am semnat registrul de casa?
Din casa nu lipsesc bani,este vorba doar de niste chitante care nu au fost predate impreuna cu bani cu tot.Soferul spune ca le-a predat dar nu poate dovedi deoarece nu a semnat nimeni pentru ca a primit ceva.
Va rog sa-mi raspundeti cat mai urgent.
Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Carmen Stoean , Consilier juridic 22:29, 20 Noiembrie 2009
............ca sa fiti trasa la raspundere ptr inf de delapidare art 215^ trb sa aveti dubla calitate - gestionar si functionar, daca lipseste una din trasaturi nu este delapidare..........succes
Am inteles ca chitantele erau aduse din teren si inregistrate in vederea descarcarii (posibil valorice-stoc) de catre dvs. si colegele dvs.erau inregistrate intr-un program altul decat cel folosit de firma externa de contabilitate, dvs. semnand insa registrul de casa (plati si incasari) la rubrica casier. Am dedus din cele spuse ca probabil situatiile facute intern la un moment dat nu s-au mai "pupat" (cum le place contabilor sa spuna) cu cu situatiile contabile ale firmei externe si astfel s-a ajuns la cocluzia ca chiar daca nu lipsea nici o suma de bani in fapt nu fusesera inregistrate acele chitante.
Asa am inteles situatia si am subliniat ca alta responsabilitate decat ce ati semnat (RC) nu a aveti. Oricum suma a fost posibil constata in plus, in conditiile in care s-au omis chitantele (situatie in care orice contabil spune "de unde atata apa'n plus cand pe mare e reflux" si cauta ce eventual s-a omis). Corecta observatia "indiferent ce spune soferul...nimeni nu poate fi sanctionat!"
Eroare umana care poate fi usor remediata, fara acuzatii de fraudare sau intentie. Cat despre expertiza, aceasta deobicei se cere de catre cineva sau chiar firma in sine si are un scop.
Mai degraba Directorul General ar gandi mai bine sistemul intern si legatura cu contabilitatea exteran. Fara gluma, chiar el ar putea fi gasit vinovat in cazul unui control din afara, in conditiile in care s-ar prezenta doua situatii contabile cu rezultate diferite in conturi de marfa sau casa. Abia asteapta fiscul sa defineasca si constate dubla inregistrare si evaziune.
Parerea mea este ca directorul si contabilul ar avea mai mari probleme, altfel situatia nu este decat remediabila atat timp cat ....lipsa nimic.

Multumesc D-lui Mihai Grigore, si ca sa va destindeti va recomand sa cititi cateva din glumele sale de pe forum. Pe mine ma scot din monotonia si stresul nostru cel de toate zilele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casier asociatie proprietari rocs rocs buna ziua. as dori sa stiu ce atributii are casierul intr-o asociatie de proprietari. Ce acte intocmeste casierul. multumesc! (vezi toată discuția)
Ordinul gestionarilor+fisa de post Doina Elena Doina Elena Va rog puteti sa ma ajutati cu ordinul gestionarilor? M-ar interesa si o fisa de post pentru casier din cadrul comp.contabilitate. multumesc. (vezi toată discuția)
Delapidare?! ContSters128282 ContSters128282 Buna ziua! Este vorba despre un agent comercial al unei societati X care vindea produsele soc Y.A fost depistat recent ca si- a insusit banii din incasari. ... (vezi toată discuția)