avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj proprietate

buna ziua.as dori sa fiu ajutat sa aflu raspunsul corect la unele intrebari.am sa explic pe scurt situatia.exdista un apartament unde mostenitori sant subsemnatul o sora si 2 nepoti din partea unui frate decedat.succesiunea a fost facuta la tribunal unde sa atribuit fiecarei parti 1/3 drept de mostenire a apartamentului.apartamentul fiind mostenire din partea paritntilor decedati.prima intrebare este daca pot iesi din indiviziune si pot cere in instanta dreptul meu banesc celorlalte parti comostenitoare iar daca celelalte parti in cazul ca nu ma pot despagubi sa cer in instanta vanzarea imobilului.a doua intrebare ar fi daca in cazul in care 2 parti dintre mostenitori sant de accord cu vanzarea imobilului si doar una se va opune chiar in ciuda faptului ca nu are posibilitatea de a despagubi celelalte parti instanta poate lua decizia ca imobilul sa fie vandut.a treia intrebare ar fi daca imobilul poate fi evaluat in cererea de vanzare la pretul pietii libere.si ultima intrebare este dupa parerea celor care au avut situatii asemanatoare sau parerea unor persoane juridice cam cat este posibil sa dureze un astfel de proces la tribunal.va multumesc.cu deosebita stima
Procesul este costisitor necesita taxe de timbru 4-5000 de lei taxa (calculata
la Valoarea medie pt un apartament de 2 cam în Bucuresti)1000 -15000 onorariu expert pt evaluarea imobilului ,onorariu avocat pe re il discutați separat.
Sunt posibile toate variantele enumerate de dvs,atribuirea imobilului catre dvs cu obligatia de a i despagubi pe ceilalți coproprietari,vânzarea la licitație daca nimeni nu dorește ca imobilul sa i fie atribuit etc
Încercați o soluție amiabilă partajul la notar,vânzarea prin bună înțelegere.Durata minima1,6-2 ani daca se formulează si calea de atac.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2019
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
multumesc.de catre cine va fi desemnat expertul pentru evaluarea imobilului si cand adica inainte de inceperea actiuni la tribunal sau in timpul procesului?dupa ce criterii poate stabili expertul valoarea apartamentului altele decat cele ale valorii pietei de vanzare libere pe scurt cele de la agentiile imobiliare?in cazul ca una dintre parti solicita atribuirea apartamentului si nu are posibilitatea de ai despagubii celelalte parti imediat pot fi si alte solutii eventual stabilirea unor rate lunare de plata pentru celelalte parti?ce inseamna partajul la notar?si cum se face eventual vanzarea la licitatie?
pot solicita dupa incheierea procesului de la celelalte parti parte din cheltuielile de judecata si cat procent?
Buna seara,
1. Da se poate solicita in instanta iesirea din indiviziune cu atribuirea fie a bunului fie a sultei.
Costuri:
- Taxa timbru 3% din valoarea imobilului
- Onorariu expert circa 1500 lei. Expertul il numeste instanta prin tragere la sorti.
- onorariu avocat.
2. Se poate solicita, daca niciuna din parti nu doreste bunul in materialitate si/sau nu are posibilitatea achitarii sultelor, vanzarea la licitatie dar sumele vor fi mult mai mici decat valoarea reala a pietei.
3. Evaluarea se face de expert si, de cele mai multe ori, valoarea stabilita de expert este EVIDENT sub valoarea pietei libere.
4. Durata unui asemenea dosar, in Bucuresti, fond si apel, circa 1,5 ani! In provincie circa 1,2 ani.
Intrebarile dvs trebuie sa fie lămurite în urma consultării unui av ,exced timpul pe care un consultant pe un forum poate sa il aloce.Inainte de a investi câteva mii de lei ca sa nu spun de euro intr un dosar mergeți la un av nu e un capăt e țară.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salutare.are cineva idee sau cunoaste din proprie experienta ... cochintu cochintu salutare.are cineva idee sau cunoaste din proprie experienta ma refer la persoanele care au legatura experti, avocati etc daca exista o diferenta de pret intre ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune in instanta in cazul unui apartament cris_isabel17 cris_isabel17 Exista 2 mostenitori pentru un apartament , eu si fratele meu. Dupa efectuarea succesiunii notariale bunul a ramas in indiviziune. Hotararea noastra a fost ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune a unui apartament la oras silvia159 silvia159 Buna ziua Suntem trei frati si detinem un apartament mostenit de la parinti. Dintre noi toti numai eu nu am mostenitori, dar din motive financiare reduse as ... (vezi toată discuția)