avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... În urmă cu 12 ani am cumpărat la licitație un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

În urmă cu 12 ani am cumpărat la licitație un apartament grevat de uzufruct, iar de atunci doar eu am locuit acolo. Am înțeles că uzufructuarul vrea să-și vândă dreptul altei persoane, aș putea invoca neuzul ca să nu fiu nevoit să plec din casă?

În urmă cu 12 ani am cumpărat un apartament la licitație grevat de uzufruct De atunci eu am locuit în apartament iar persoana uzufruct nu a venit nici odată la apartament.In ultimul timp am înțeles că vrea să vândă dreptul de uzufruct altei persoane care ar dori să uzeze de dreptul de uzufruct iar eu ar trebui să plec din casă.Asi putea să invoc neuzul apartamentului împotriva persoanei care deține acum acest drept pentru adesfiinta uzufructul și as putea sa devin proprietar in drept al apartamentului? Vă mulțumesc
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: maria v , utilizator 10:45, 22 Martie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, cereti in instana sa se constate ca dreptul sau s-a stins prin neuz. Aveti nevoie si de dovezi- martori , interogatoriu parat etc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua
Se poate vinde uzufruct-ul?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, poate fi cedat gratuit sau pe bani, dar daca e viager, doar pana la decesul celui ce a cedat.
Art. 714

Cesiunea uzufructului

(1) În absenţa unei prevederi contrare, uzufructuarul poate ceda dreptul său unei alte persoane fără acordul nudului proprietar, dispoziţiile în materie de carte funciară fiind aplicabile.

(2) Uzufructuarul rămâne dator exclusiv faţă de nudul proprietar numai pentru obligaţiile născute înainte de cesiune. Până la notificarea cesiunii, uzufructuarul şi cesionarul răspund solidar pentru îndeplinirea tuturor obligaţiilor faţă de nudul proprietar.

(3) După notificarea cesiunii, cesionarul este dator faţă de nudul proprietar pentru toate obligaţiile născute după notificarea cesiunii. În acest caz, uzufructuarului i se aplică, în mod corespunzător, dispoziţiile legale din materia fideiusiunii.

(4) După cesiune, dreptul de uzufruct continuă, după caz, până la împlinirea termenului iniţial sau până la decesul uzufructuarului iniţial.


Detalii: [ link extern ]
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc. Este bine de tinut minte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager elgrecos elgrecos sotia mea a cumparat casa bunicilor ei achitata de tatal acesteia cu titlu de donatie pentru sotie - nuda proprietate iar parintii uzufructul viager asupra ... (vezi toată discuția)
Transmiterea uzufructului viager mihai09 mihai09 se poate vinde uzufructul conform noului Cod civil sau se renunta la el? (vezi toată discuția)
Nuda proprietate mirceap1981 mirceap1981 buna, sora mea (de mama) a vandut \\"nuda proprietate\\" tatalui ei, care la randul lui ar fi vandut casa altei persoane inainte de a muri. cine este ... (vezi toată discuția)