E obligatoriu ca angajatorul sa dea liber angajatilor de 1 decembrie, sau daca nu, care sunt conditiile?
Depinde de domeniul in care iti desfasori activitatea?
Codul muncii spune ca "Acordarea zilelor libere se face de catre angajator"
1. Colegul "freeelis" are dreptate. Codul muncii spune:
Art.117 (2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
2. Pe o lista anexata la decizie treceti numele salariatilor care vor lucra pe 1 decembrie si semnatura lor.
aici nu e vorba de munca suplimentara.
1 decembrie este liber prin lege. nu e nevoie de acordul niciunui salariat.
se lucreaza in unitatile cu foc continuu, cele sanitare, de alimentatie publica. un angajat nu poate renunta la dreptul lui de a fi liber pe ! decembrie, cu exceptia situatiilor mai sus enumerate, cand este recompensat potrivit legii. am observat angajatori care fac tabele cu angajatii care vor sa lucreze de 1 dec sau de 1 mai si le da recuperare. este ilegal. itm a dat amenda 5000 lei pentru lucrul de 1 mai intr-o fabrica de lemn. deci nu era unitate cu foc continuu, a carei activitate nu poate fi intrerupta.
Cred ca gresiti ... munca desfasurata in ziua de 1 decembrie este considerata ca munca suplimentara , potrivit art.117 alin.1 C.mun., si anume : Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, este considerată muncă suplimentară.
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Zile declarate libere
crazvan
Buna seara,
As dori sa stiu daca este mentionat in vre-un act normativ faptul ca o societate este obligata sa sisteze activitatea in zilele declarate libere ... (vezi toată discuția)
1 decembrie
klara0329
Este legal sa se lucreze in 1 Decembrie daca se semneaza o declaratie ca nu este obligat de catre angajator? Firma poate fi amendata de catre ITM pentru ... (vezi toată discuția)