avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1136 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordare salariu mediu pe unitate pentru nastere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordare salariu mediu pe unitate pentru nastere copil

Buna ziua,

Sotia unui salariat a nascut, acesta nefiind angajata cu contract de munca. Ea practica o profesie liberala. Pot sa-i ofer tatalui acest salariu mediu pe unitate conf. art 51 lit c din CCM?
In afara de declaratia sotiei ca nu e angajata cu CIM si certificatul de nastere al copilului mai am nevoie si de alte acte.

Multumesc!

Mariana
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 13 Aprilie 2011
Prevederea legala arata ca salariatii vor beneficia,adica au acest drept,drept pe care trebuie sa-l ceara,iar angajatorul trebuie sa il acorde.
Nu scrie ca angajatorul poate sa il acorde,adica nu scrie ca acordarea acestui ajutor ar ramane la interpretarea angajatorului.
marianar a scris:

Sotia este avocat in Baroul Bucuresti. Sa inteleg ca cei din barou nu primesc acest salariu mediu? Dar in CIC poate intra?Care e procedura? Stie cineva?

Multumesc!
Mariana

Baroul Bucuresti da salarii avocatilor?:O

In afara de ajutorul in bani dat de unitatea la care este salariat sotul, aceasta mai are obligatia de ai da minimum 5 zile libere platite:
CCMuNN
Art.61.-(1)Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
......
c) nasterea unui copil - 5+10 zile daca a urmat un curs de puericultura;

marianar a scris:

Sotia este avocat in Baroul Bucuresti. Sa inteleg ca cei din barou nu primesc acest salariu mediu? Dar in CIC poate intra?Care e procedura? Stie cineva?

Multumesc!
Mariana

Da, poate intra in CIC urmand procedura stabilita de OUG nr.148/2005

# alinadaca
Da, se poate refuza de catre angajator acordarea acestui salariu daca cererea este depusa dupa termenul de prescriptie, deoarece nici in instanta nu-l mai poate obtine.
Care este termenul de prescriptie? Eu am nascut de o luna.......
1. Fiind vorba de un drept prevazut de CCMUNN, termenul de presscriptie este de 6 luni de la nasterea copilului, asa cum este prevazut in Codul muncii:
Art. 283. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.

2. Daca dvs. ati nascut acum o luna puteti sa cereti dreptul legal cuvenit. Faceti cererea in dublu exemplar si luati numar de inregistrare pe exemplarul care ramane la dvs. pentru a dovedi ca ati solicitat acest drept in interiorul termenului de prescriptie.

Alte discuții în legătură

Beneficii la nasterea unui copil BG BG Buna ziua! Intrucat au tot fost multe dintre legi anulate iar altele completate sau schimbate, va rog sa ma ajutati sa identific care sunt avantajele ... (vezi toată discuția)
Dosar stimulent - copil in plasament sabineta sabineta M-am intors la serviciu dupa cateva luni de CIC si as vrea sa stiu care sunt actele pe care trebuie sa le depun in dorarul pentru acordarea stimulentului. ... (vezi toată discuția)
Alocatia copilului adinamiia adinamiia buna am si eu o intrebare... am nascut pe 4 iulie anul acesta marti 13 iulie am mers la primarie sa fac dosarele pentru alocatia copilului ce dreputio are ... (vezi toată discuția)