avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributii la stat intreprindere individuala
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributii la stat intreprindere individuala

Buna ziua,
Vreau sa infiintez o intreprindere individuala, si doresc sa aflu ce contributii trebuie platite la stat si ce acte se depun si unde dupa terminarea procedurii de infiintare (declaratii.. etc) in conditiile in care nu voi avea angajati, voi fi doar eu. Se platesc lunar? trimestrial?
Se plateste obligatoriu sanatatea si pensia pe langa impozit?
Ce procente au acestea?
Care este pragul acela de impozitare?
Eu sunt si angajata full time la o alta firma, cu II voi desfasura activitatea in paralel cu job-ul de zi.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:24, 16 Martie 2022
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are importanta ca in acelesi timp cu activitatea de la intreprinderea individuala mai aveti si acel contract de munca valabil. Pentru venitul net anual (adica venitul anual brut incasat - cheltuielile anuale deductibile platite) din activitati independente obtinut pe intreprinderea individuala veti plati impozitul 10% pe venitul net din activitati independente. Si daca venitul net anual este peste plafonul a 12 salarii minim brute pe economie, adica in acest an peste 24960 lei, veti plati obligatoriu si 10% contributia la sanatate si 25% contributia la pensie. Procentele pentru contributii se aplica la valoarea plafonului.
Inregistrarea intreprinderii individuale o faceti la registrul comertului iar apoi in cateva zile, dupa ce primiti de la ei decizia, veti depune la anaf in maxim 30 de zile declaratia unica dar prin internet folosind contul personal deschis pe spatiul privat virtual cu nume si cnp.
In aceasta declaratie unica veti declara valorile estimate a le realiza in acest an pentru venituri si cheltuieli si va rezulta acel impozit pe venit pentru care aveti termen de plata maxim 15 decembrie 2019 pentru a beneficia si de bonusul de 5% pentru plata integrala.
Apoi la inceputul anului viitor veti depune iar declaratia unica pentru inchiderea anului 2019 in care veti trece valorile efectiv realizate in 2019 si va rezulta un impozit pe venit final.
Buna ziua,am un II si am o problema cu plata impozitului pe profit,as dorii sa imi spuneti daca se poate cum se plateste impozitul:::::pe profitul obtinut sau pe estimativul declarat? ca exemplu la un profit de 8000 de lei si un estimativ de 140000 platesc un impozit de 1400 lei.cum este platit la estimativ sau la profit si de ce ? Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru stancu12: daca mai e valabila intrebarea, daca depuneti declaratia unica pentru anul curent cu venitul si cheltuielile estimate, de aici rezulta acel impozit pe venitul estimat pe care il platiti. Apoi anul urmator, cand depuneti declaratia unica cu rezultatele efectiv realizate la inchiderea anului precedent, va rezulta un impozit pe venit real. Se va face gularizarea. Daca rezulta mai maRe, veti plati diferenta fata de cel platit in timpul anului (estimatul) iar daca e mai mic,veti primi inapoi diferenta platita in plus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit si cass pentru venituri din activitati independente + dividende danmitroi10 danmitroi10 Buna ziua, O persoana fizica obtine venituri din activitati independente de 20.000 lei/an la care se adauga venituri din dividende de 10.000 lei/an (ambele ... (vezi toată discuția)
Contributi la un pfa pensionar omoro omoro Ce contributii trebuie sa platesc la stat daca o sa am un pfa si sunt pensionar si daca sunt mai mici decat in cazul unui srl in care as fi obligat sa fiu ... (vezi toată discuția)
Trebuie să plătesc cas si cass 00Monica42 00Monica42 Sunt angajat la o firma de unde iau salariul si care imi plătește contribuțiile sociale . Am un apartament inchiriat, pe tot anul 2018,cu contract si o ... (vezi toată discuția)