avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama a decedat în decembrie, iar acum tata este în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama a decedat în decembrie, iar acum tata este în grija mea. Având în vedere că el nu se descurcă singur, doresc să fac succesiunea astfel încât și moștenirea lui să fie pe numele meu. Ce variantă îmi recomandați?

Buna ziua,
in luna decembrie a decedat mama mea, am ramas doar eu si tata. Cat timp am la dispozitie pentru a face succesiunea fara plati in plus in afara de cele notariale, gen penalizari etc. Avand in vedere ca tata nu se descurca singur, eu am grija de el, doresc sa fac succesiunea pe numele meu. Ce varianta ar fi mai indicata, vanzare-cumparare intre mine si tata sau donatie, sau...?
Va multumesc frumos
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:15, 21 Martie 2019
Maxim 2 ani de la data decesului. Nu se poate a renunte el acum pentru dumneavoastra. Se va face certificat de mostenitor pentru fiecare. Fiecare mostenitor va fi trecut acolo cu cat ii revine de drept iar dupa decesul tatalui, veti mosteni si partea lui.
Bunurile sunt dobândite în timpul căsătoriei?
Da. Bunurile sunt dobandite in timpul casatoriei, eu sunt unicul copil, respectiv mostenitor. Eu am grija si de tata si de imobile si as dori sa fac o data totul sa nu trec de 2 ori prin tot procedeul.
Multumesc frumos
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti cum sa faceti totul dintr-o data, pentru ca sunt lucruri diferite, care nu se amesteca.
In primul rand, trebuie dezbatuta succesiunea dupa mama (adica jumatatea ei din bunurile comune).
Din jumatatea mamei, dvs aveti 3/4, iar tata 1/4.
Tatal dvs, daca doreste poate da declaratie de renuntare la mostenirea mamei. Adica renunta la acei 1/4, urmand ca dvs sa mosteniti in totalitate jumatatea mamei.

Dar tata, are si jumatatea lui de drept, din bunuri, jumatate care va face obiectul unui act intre vii.
Astfel, dupa dezbaterea succesiunii, ar trebui sa incheiati cu tata un contract (de intretinere, de donatie etc) pentru jumatatea lui.
Va multumesc frumos

Alte discuții în legătură

Succesiunea bunurilor dupa moartea unuia dintre parinti 1234566 1234566 buna ziua, am si eu o intrebare tatal meu a decedat pe data de 16-09-2010 acum eu cu mama si fratele meu vrem sa facem succesiunea pe partea tatalui meu dar am ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa fac succesiune dupa decesul mamei. exista o posibilitate ... emmapirlog emmapirlog Trebuie sa fac succesiune dupa decesul mamei. Exista o posibilitate de a face acum un act definitiv fara a mai face o urmatoare succesiune si dupa tata? (vezi toată discuția)
Bună ziua! tatăl meu a decedat în 14 august 2023. ca si moștenitori ... nimenea nimenea Bună ziua! Tatăl meu a decedat în 14 august 2023. Ca si moștenitori sunt mama și 2 copii. Am vrea sa demaram succesiunea după decesului tatălui. Ca si ... (vezi toată discuția)