avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Doi vecini s-au debranșat de la centrala de bloc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Doi vecini s-au debranșat de la centrala de bloc fără acordul vecinilor/asociației și n-au mai contribuit la cheltuielile comune cu căldura. Acum au fost puse iar la plată pentru că nu există cerere scrisă în acest sens, e abuzivă această măsură?

Buna ziua,
Avem urmatoarea situatie in condominiul in care locuiesc: 2 apartamente s-au debransat de la reteaua comuna (centrala de bloc) fara a solicita acordul administratorului, presedintelui, asociatiei, etc. Am fost anuntati in calitate de vecini ca nu mai contribuie la cheltuielile comune, cele legate de caldura in apartament. Vechiul administrator a procedat in consecinta si nu au mai fost incluse in calculul caldurii per apartament, situatie care dureaza de cativa ani. Odata cu schimbarea administratiei, intrucat oficial in documentatia asociatei nu exista o solicitare sau un acord privind debransarea, apartamentele au fost incluse in listele de plata a cheltuielilor cu caldura, cu cotele aferente per apartament (pentru luna in curs, nu retroactiv). Este abuziva aceasta actiune ? Proprietarii celor doua apartamente ameninta ca vor da in judecata asociatia pe motiv ca li se solicita sa achite "ceva ce eu n-au consumat".
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: deliabrett32 , utilizator 17:46, 23 Martie 2019
Dacă nu consuma este normal sa nu plateasca.
Practic ce plătește?
...'' fara a solicita acordul administratorului, presedintelui, asociatiei,..''... sunt ca si ne-debransati.Doar ca la consum li se pune o lei,si platesc partile comune ce le revin.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai vedeti daca lucrurile nu se rezolva in mod normal/legal si la timp?
Bun, sa zicem ca acum noua conducere a as. prop. constata ca cele doua apartamente sunt deconectate de la sistemul incalzire a lociuntelor comun.
Cum trebuia sa se procedeze?
In opinia mea, toate au o rezolvare, in acest caz o rezolvare amiabila: presedintele as. prop. convoca comitetul executiv aproceda la o verificare/constatare "in teren" a situatiei instalatiei de incalzire a locuintelor celor doi proprietari. Cunoscand foarte bine Legea, informau cei doi proprietari ca sunt deconectati fara documente (ca sa nu zic ilegal, da?), ca in bloc instalatia de incalzire are si o parte comuna - pornind de la subsol pana la vasul de expansie situat la cota ce-a mai inalta a cladirii. Ei, pentru aceasta instalatie comuna, as. prop. trebuie sa calculeze si sa repartizeze costuri cu incalzirea locuintelor si a partilor comune.
Cum se calculeaza aceste costuri este o alta discutie pe care o putem dezvolta daca este necesar.
In alta ordine de idei, parerea mea este ca nu trebuie sa se ajunga in instanta, dar daca nu exista intelegere o sa mergeti, acolo instanta o sa stabileasca ca da, este si o parte comuna pentru care as. prop. trebuie sa repartizeze costuri celor doi proprietari (nu mai vorbesc de faptul ca nu sunt documente pentru deconectare si nu stiu cum o sa se interpreteze) si o sa dispuna efectuarea unei expertize tehnice de determinare a SET-ului (suprafata echivalent-termic) in vederea calcularii si repartizarii unor costuri cu incalzirea locuintelor aflate in discutie
Este complicat? Pai da, daca lucrurile nu se fac corect si la timp.
Mult succes!
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2019
Adam Grecu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, ar trebui notificata asociația în scris ca sa stie si sa verifice noua conducere.
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Corect,, Adam Grecu. Sa nu mai spunem ca ei de catvia ani nu mai platesc la partile comune...''fost anuntati in calitate de vecini ca nu mai contribuie la cheltuielile comune ''...Asta a fost greseala vechiului administrator....trebuia sa-i puna la plata.

Alte discuții în legătură

Mai trebuie platita caldura la comun dupa debransare? alina_25 alina_25 O cunostiinta are centrala de apartament in un bloc de 20 apartamente in care 10 apartamente au centrala iar celalalte 10 nu au sunt respectiv ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli de încălzire la un bloc prevazut cu centrală termică dar la care exista proprietari debranșati care au centrale proprii de apartament Prahova Prahova Buna seara. Ne aflam in situația in care blocul nostru dat in folosință in 1995 era alimentat cu apa calda si caldura printr-un canal termic de la o ... (vezi toată discuția)
Daca un proprietar care a participat la cumpararea centralei termice a blocului doreste sa se debranseze, asociatia de proprietari ce actiuni poate intreprinde? Tudorionascu Tudorionascu Daca un proprietar se debranseaza de la centrala blocului, poate fi obligat sa plateasca o taxa reprezentand caldura iradiata prin tevi, printr-o taxa de ... (vezi toată discuția)