avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Legislatie SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Legislatie SSM

Buna ziua! Pot tine protectia muncii la propria firma? E vorba de o intreprindere individuala cu un singur angajat, eu nu sunt angajat la ea. Mentionez ca am cursul de 80 de ore, multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:44, 22 Martie 2019
Buna ziua!
Da, puteti.
Baza legala
ART. 9 din legea 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
...
(4) În cazul microîntreprinderilor şi al întreprinderilor mici, în care se desfăşoară activităţi fără riscuri deosebite, angajatorul îşi poate asuma atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru realizarea măsurilor prevăzute de prezenta lege, dacă are capacitatea necesară în domeniu.
ART. 14 din H.G. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Organizarea activităţilor de prevenire şi protecţie este realizată de către angajator, în următoarele moduri:
a) prin asumarea de către angajator, în condiţiile art. 9 alin. (4) din lege, a atribuţiilor pentru realizarea măsurilor prevăzute de lege;
ART. 16
(1) În cazul întreprinderilor cu până la 9 lucrători inclusiv, angajatorul poate efectua activităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) activităţile desfăşurate în cadrul întreprinderii nu sunt dintre cele prevăzute în anexa nr. 5;
b) angajatorul îşi desfăşoară activitatea profesională în mod efectiv şi cu regularitate în întreprindere şi/sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel puţin un program de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată minimă de 40 de ore şi conţinutul prevăzut în anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atestă printr-un document de absolvire a programului de pregătire.
ANEXA 5
la normele metodologice

ACTIVITĂŢI INDUSTRIALE

1. Activităţi cu risc potenţial de expunere la radiaţii ionizante
2. Activităţi cu risc potenţial de expunere la agenţi toxici şi foarte toxici, în special cele cu risc de expunere la agenţi cancerigeni, mutageni şi alţi agenţi care periclitează reproducerea
3. Activităţi în care sunt implicate substanţe periculoase, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 804/2007*) privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase, cu modificările ulterioare
4. Activităţi cu risc de expunere la grupa 3 şi 4 de agenţi biologici
5. Activităţi de fabricare, manipulare şi utilizare de explozivi, inclusiv articole pirotehnice şi alte produse care conţin materii explozive
6. Activităţi specifice exploatărilor miniere de suprafaţă şi de subteran
7. Activităţi specifice de foraj terestru şi de pe platforme maritime
8. Activităţi care se desfăşoară sub apă
9. Activităţi în construcţii civile, excavaţii, lucrări de puţuri, terasamente subterane şi tuneluri, care implică risc de surpare sau risc de cădere de la înălţime
10. Activităţi în industria metalurgică şi activităţi de construcţii navale
11. Producerea gazelor comprimate, lichefiate sau dizolvate şi utilizarea masivă a acestora
12. Activităţi care produc concentraţii ridicate de praf de siliciu
13. Activităţi care implică riscuri electrice la înaltă tensiune
14. Activităţi de producere a băuturilor distilate şi a substanţelor inflamabile
15. Activităţi de pază şi protecţie
16. Activităţi în care lucrătorii pot fi expuşi unui potenţial risc datorat atmosferelor explozive, aşa cum sunt reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 1.058/2006 privind cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor care pot fi expuşi unui potenţial risc datorat atmosferelor explozive
#CIN
*) Hotărârea Guvernului nr. 804/2007 a fost abrogată. A se vedea Legea nr. 59/2016.

Ce domeniu de activitate are intreprinderea?

Mă încadrez la punctul 9 din anexa 5, am un buldoexcavator, deci nu pot...
Atunci cred ca va puteti angaja ca lucrator desemnat in propria firma...sau v-a trebui sa angajati un Lucrator desemnat sau contract de prestari servicii cu un PFA ce lucreaza ca Serviciu Extern de Prevenire si Protectie-SEPP.
Discutati cu inspectorul ITM ce va verifica si vedeti cum e mai bine..
Eu as opta pentru a treia varianta, SEPP
Astepteti si alte sfaturi si vedeti apoi...
Prevederea din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, la art.16 al.1 lit.a) nu sunt negociabile. Deci nu puteti legal, sa efectuati instruirea in domeniul ssm, chiar daca va angajati ca lucrator desemnat ssm.
Avand un singur angajat nu aveti cum organiza un SIPP in propria firma. Va trebui sa apelati la un SEPP pentru desfasurarea tuturor activitatilor ssm prevazute la art.15 din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
Dvs. puteti presta activitatea ssm daca va angajati cu CIM cu norma intreaga in cadrul unui SEPP si veti fi desemnat de catre seful SEPP sa derulati contractul de prestari servicii ssm incheiat de SEPP cu firma dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protectia muncii costy0866 costy0866 Buna ziua . Am urmatoarea situatie : Un administrator la o firma X cu profil panificatie si cu un numar de 30 angajati , cu curs de 80 de ore absolvit in ... (vezi toată discuția)
Reprezentant ssm suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca o firma are doar un angajat - o femeie de serviciu - poate administratorul firmei sa ii faca instructajul SSM si PSI? Administratorul nu ... (vezi toată discuția)
Protectia muncii - instruire Danusia27 Danusia27 Daca am obtinut diploma de inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca pot sa desfasor aceasta activitate la firma pe care o detin fara sa ma ... (vezi toată discuția)