avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legal sau ilegal - modificare regulament intern
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legal sau ilegal - modificare regulament intern

Bună ziua,

Vin cu o întrebare care pentru mine are un răspuns clar dar, neavând cunoștințe juridice, este posibil să mă înșel.

În cadrul companiei în care lucrez (peste 100 de angajați doar în punctul meu de lucru) s-a discutat în cadrul ședinței la care au participat reprezentanții lucrătorilor și cei ai angajatorului următoarele (citez doar o parte din discuție).
„Începând cu data de 01.04.2019, numărul de zile de concediu de odihnă se va acorda diferențiat, în funcție de VECHIMEA ÎN COMPANIE.
Până la 5 ani vechime – 21 de zile lucrătoare
Între 5-10 ani vechime - 23 de zile.
etc ...”
În prezent se dau zile de concediu în funcție de activitățile pe care le prestează fiecare (ex. Stiviutorist, operator chimist, fochist, etc.) plus pentru vechimea în muncă (nu în cadrul companiei).

Poate face angajatorul aceste modificări? Momentan a avut loc doar informarea reprezentanților lucrătorilor, nu s-au trimis modificările.

Este legal să ți se ia dreptul (chiar dacă acesta a fost oferit tot de companie, în urmă cu mai mulți ani?) în timpul anului în curs (sau în general să ți se ia). Unii angajați au consumat din zilele de concediu și poate au ajuns în situația să mai aibă un număr foarte limitat.

Cel mai recent răspuns: luminita29 , utilizator 21:19, 28 Martie 2019
Legalitatea o stabileste instanta de judecata .... modificarile aduse la Regulamentul intern le face angajatorul fara acordul salariatilor.
Si atunci pentru ce mai existăreprezentantul lucratorilor, fix degeaba? În fine, mie mi se pare total ilegală această acțiune.
Potrivit răspunsului dumneavoastră, domnule Cornel Vasile, angajatorul poate să modifice fix când și cum vrea regulamentul, atât timp cât nu intră peste prevederile legale, în acest caz cele 21 de zile de concediu. Așadar legea o face angajatorul. Bine că îl protejăm ca să își bată joc de sclavi/angajați.
Raspunsul dat este in concordanta cu prevederile legale ... Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.

Faptul ca reprezentantii salariatilor si-au dat acordul la asa ceva este problema celor care i-au ales.

Salariatii pot ataca in instanta, conform raspunsului dat anterior, modificarile aduse Reg.Intern.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Chiar nu este ilegala deloc aceasta actiune.Legea prevede minim 21 de zile....daca angajatorul doreste mai mult poate face oricand..si daca vrea apoi sa revina la cele 21 o poate la fel oricand. In ceea ce priveste Regulamentul intern , conform Codului muncii art 241 ,,Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz."" Deci vorbim de consultare.Daca reprezentantul actual nu a reusit sa va mentina ceea ce aveati inainte, nu este vina angajatorului si repet nu este ilegal.
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile co suplimentare comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, suntem 26 salariati intr-o firma, avem dreptul de CO la cate 21 zile lucratoare /an si am dori sa negociem la mai multe , in functie de vechime ; ... (vezi toată discuția)
Regulament de ordine interioara marianalutetia marianalutetia Sunt de curand angajata la o societate SRL si mi s-a cerut sa concep un ROI (exista unul total depasit de noutatile legislative, si cu masuri abuzive). Am ... (vezi toată discuția)
Concediu marinica71 marinica71 la cate zile de concediu am dreptul daca am 17 ani vechime? (vezi toată discuția)