avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Poate cineva să îmi spună dacă este în vigoare ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Poate cineva să îmi spună dacă este în vigoare noua lege a impozitării pentru cea de-a doua locuință? Am auzit că normele de aplicare nu sunt publicate și voi plăti TVA 19%, nu 5%

Buna ziua,
Poate cineva sa imi spuna daca este in vigoare noua lege a impozitarii pentru cea de-a doua locuinta? Am auzit tot felul de zvonuri cum ca normele de aplicare nu sunt publicate inca si de fapt voi plati TVA de 19%. Acum suntem in faza de incheiere a antecontractului de vanzare-cumparare a celui de-al doilea apartament.

Multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: AntoanelaC , utilizator 19:20, 4 Aprilie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In prezent Codul Fiscal mentioneaza asa:


(3) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii:
...

3. livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m^2 , exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996 , republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.


Modificarea s-a produs la 01.01.2019, in sensul ca nu mai apare conditia: "Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv: ..."
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
ne incadram in toate conditiile legii, notarul cu care colaboram noi ne-a spus ca normele de aplicare nu au fost publicate inca in Monitor si astfel constructorul poate alege daca sa incheie antecontractul cu tva 19 sau 5%
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, normele inca nu sunt modificate, dar acea conditie ref la " Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv...", nu mai exista. Normele nu pot aduce modificari legii si e posibil ca Guvernul sa decida ca nu mai are ce norme sa dea pt art 291 alin 3 lit c 3, si sa abroge forma actuala a acestora, referitoare la punctul in cauza, care repet, fac precizari la o declaratie la care nu mai exista referire in Cod.

Si daca e la alegerea constructorului, desi nu e, de ce nu factureaza cu 5%?

Modificarea este adusa de Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, care modifica si alte articole din Codul Fiscal si care se aplica la fel de bine si in lipsa modificarii normelor.
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Schimbați notarul. Nu decide vânzătorul/dezvoltatorul, nici normele ci legea. Sunt reprezentantul uniuni dezvoltator și vindem cu TVA 5%, respectând condițiile. Am avut control de la ANAF pentru rambursare TVA și totul a fost in regula.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat trebuie sa platesc tva la al 2-lea apartament achizitionat SorinBG SorinBG Doresc sa achizitinez un al 2-lea apartament, (la primul am beneficiat de tva 5%) care se incadreaza in pretul si suprafata agreata in lege pentru tva 5 %, ... (vezi toată discuția)
Tva 5% LDMUNTEANU LDMUNTEANU Buna ziua, doresc sa achizitionez o casa cu teren , 236 mp terenul, 120 mp utili constructia, pret 130000 EUR. Dezvoltatorul imi spune ca pretul include TVA ... (vezi toată discuția)
Tva 5% locuinta Stama Stama In martie 2009 am achizitionat o garsoniera in imobil nou. Pretul initial de vanzare era de 56500 euro, din care am achitat 10000 euro in octombrie 2008, in ... (vezi toată discuția)