avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legalitate stat peste program fara a fi platite ore ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legalitate stat peste program fara a fi platite ore suplimentare?

Compania pentru care lucrez si-a facut un obicei de a tine angajatii peste program, fara a fi platite ore suplimentare. Surplusul de munca nu este foarte mare, ci intre 30-90 min zilnic, dar chiar si asa se strang 8-10 ore suplimentare neplatite in fiecare luna. Pe termen scurt nu irita foarte tare, insa a devenit o practica ce deranjeaza si care se perpetueaza la infinit.

Cum putem combate acest fenomen cu care nu suntem de acord si pe care nu suntem obligati sa il inghitim, legal vorbind? Corporatia a inventat si un tertip, adica o condica pretiparita cu data plecarii 17.15, pe care salariatii sunt obligati sa o semneze in aceasta forma.

Mentionez ca nu am o problema cu munca suplimentara, atata timp cat este contabilizata corect si platita la final de luna.

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
dexro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:44, 2 Aprilie 2019
1. Potrivit legislatiei in vigoare, salariatul nu poate fi obligat sa presteze munca suplimentara, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

2. Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru si plata ore suplimentare vatamatul vatamatul Un angajat lucreaza intro firma dupa urmatorul program: 5 zile cate 8 ore pe zi, sambata si duminica cate 12 ore, 5 zile cate 6 ore iar sambata si duminica ... (vezi toată discuția)
Putem fi obligati sa lucram ore suplimentare deliagiurgiuman deliagiurgiuman lucrez la o firma de confecti contractul de munca este de 8ore/zi ,ni se cere sa lucram suplimentar eu lucrez aproape in fiecare zi 10 ore mi sa cerut mai mult ... (vezi toată discuția)
Amenintare angajator tintadanut tintadanut Buna seara! Pot fi dat afara daca nu doresc sa efectuez oresuplimentare? Mentionez ca sunt obligat sa efectuez aceste ore prin chemat de acasa nu in condita ... (vezi toată discuția)