avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... timp de lucru maxim
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

timp de lucru maxim

buna ziua
daca in angajat este luni in concediu de odihna si de marti pana sambata inclusiv lucreaza 48 de ore ( marti - vinery lucreaza cate 10 ore si sambata lucreaza in schimbul 1 de la 6.00 la 14.00 si apoi revine la serviciu luni la 14.00) a respectat timpul maxim de lucru ( chiar daca nu a lucrat 5 zile si 40 de ore luni fiind e in concediu)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:54, 3 Aprilie 2019
Munca in zilele de smabta si duminica nu este munca suplimentara ...

Codul Muncii
Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
....

Art. 112
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
....

Art. 113
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
.....
Da
De aceea intreb .... sa le interpretam in spiritul legii.... deci daca se lucreaza doar o parte din saptamana limita maxima e 48 de ore sau 48 de ore e limita pt o intreaga saptamana ( 5 zile de cate 8 ore si ore supljmentare)?

Si cum considerati munca sambata daca intre finalul muncii efectuate sambata si inceputul activitatii de luni sunt 48 ore?
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2019
zxz19, utilizator
Lege prevede doar pe saptamana , nu face distinctie daca lucreaza sau nu mai putine zile si cumuleaza numarul de ore.

1. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

2. Legislatia muncii nu prevede un cuantum minim sau maxim al sporului la salariu acordat pentru munca in zilele de repaus saptamanl , ci dispune ca acesta este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Astfel, sporul poate fi stabilit in suma fixa sau in cota procentuala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarizare ncris78 ncris78 Pnetru o persoana angajata cu contract de munca, cu 8 ore/ zi, dar care lucreaza de luni pana vineri doar 7 ore, dar mai lucreaza sambata 7 ore, cum se ... (vezi toată discuția)
Munca in weekend RuxandraLarisa RuxandraLarisa Cum procedez cand un angajat lucreaza un weekend/luna? In afara de sporul de weekend pe care il acord, trebuie sa ii platesc si cele 2 zile lucrate cu spor de ... (vezi toată discuția)
Caz practic. munca suplimentara vs. repaos thinker80 thinker80 Buna ziua! Cazul practiv este urmatorul: - angajat cu norma intreaga 8 ore/zi si 40 ore/saptamana - program inegal (productie) - am lucrat de luni pana ... (vezi toată discuția)