avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contabilitate in partida simpla AP
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contabilitate in partida simpla AP

In vechiul Statut a fost prevazut ca AP Rezidenz-Cartierul german organizeaza si conduce contabilitatea in partida dubla , cu depunere de BIlant contabil la organele fiscale. Legea nr.196/2018 prevede ca AP organizeaza contabilitatea doar in partida simpla.
Statutul modificat a fost aprobat in AGO din luna martie 2019. Contabilitatea in partida simpla se aplica de la 01 ianuarie 2019 sau din luna in care s-a aprobat statutul modificat ?
Va multumesc ,
Maria Apostol
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:32, 4 Aprilie 2019
Raspuns pentru Bloc Expert
Buna seara,
Asociatia noastra este foarte mare ( 48 de blocuri ) si probabil ca la data constituirii s-a considerat ca este mai bine sa se conduca contabilitatea in partida dubla. Nu cred ca se poate discuta despre avantaje sau dezavantaje , depinde de fiecare persoana care desfasoara aceasta activitate . In alta ordine de idei, indraznesc sa va pun o alta intrebare : administrati cumva si o AP dintr-un cartier rezidential ?
Multumesc ,
Maria Apostol
@Apostol Maria
Buna seara,
Bineinteles ca in portofoliul nostru se afla tot felul de asociatii de proprietari, inclusiv din cartiere rezidentiale. Pe langa faptul ca ne ocupam cu administrarea efectiva, oferim si soft specializat pentru contabilitatea asociatiilor.
Cunosc, din vedere, cate ceva si despre ansamblul dvs din Chitila. Stiu ca la un moment dat erati in cautare de oferte pentru externalizarea administrarii. La dvs, fiind un cartier mare este si destul de greu de luat decizii. Este foarte probabil ca acum, cu Legea 196 sa fiti obligati sa infiintati asociatii la nivel de bloc desi, ar fi bine sa ramana un cartier administrat uniform.
Buna ziua tuturor,
Va multumesc, desi inca nu am aflat raspunsul la intrebarea mea .
Numai bine,
Maria Apostol
Doamna Apostol,
Ceea ce ati intrebat dvs ar fi trebuit sa stie persoana care se ocupa de contabilitatea asociatiei.
Logic, daca ati aprobat efectuarea contabilitatii in partida simpla, o veti face de la momentul aprobarii incolo. banuiesc ca in cursul lunii martie aveati afisata lista de intretinere a lunii ianuarie pentru care au fost facute tot felul de operatiuni.
Daca aveti un contabil bun si care se misca repede, ar putea sa refaca pe noul sistem si luna ianuarie dar trebuie sa fie foarte atent la toate reglajele necesare (sa nu scape din vedere ceva).
Noul CEX sustine ca trebuie organizata contabilitatea in partida dubla pana in luna in care s-a aprobat statutul modificat , insemnand in fapt Lista de intretinere pe luna martie 2019. Conform legii , contabilitatea in partida simpla ar trebui sa fie organizata si condusa de catre administrator, ceea ce inseamna ca se renunta la contabil de la data la care se renunta la contabilitatea in partida dubla.

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa cuprinda un bilant la asociatie ? BEN46 BEN46 Ce trebuie sa cuprinda un bilant la o Asociatie si cine-l intocmeste si verifica ? (vezi toată discuția)
Contabilitate asociatie proprietari mihaly.vajda mihaly.vajda Buna ziua Sunt administrator la o asociatie de proprietari mare (400 de apartamente). Conduc contabilitatea in partida dubla. Dupa cum am inteles astazi, ... (vezi toată discuția)
Contabilitatea in partida dubla iogene iogene o asociatie de proprietari poate renunta la contabilitatea in partida dubla si sa treaca la contabilitatea in partida simpla? (vezi toată discuția)