avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SA devine SRL. Cand reduc capitalul social?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SA devine SRL. Cand reduc capitalul social?

succint: transform SA in SRL cf.procedurii legale.cum diminuez capitalul social al SA la minimul de 200 lei al SRL ? in insusi continutul actului constitutiv actualizat al srl-ului/ sau...?
asta scriptic. dar practic am nevoie sa fac dovada retragerii din banca? trebuie sa justific ca nu mai am capital cash pe SA si sa fac depunere de 200 lei pt srl ? sau se prezuma ca are loc doar o transformare a persoanei juridice si nu crearea uneia noi, deci capitalul exista circulant pe piata ?
in linii mari aceasta este punerea problemei.
multumesc opininentilor avizati/profi.
Cel mai recent răspuns: stefaniamunteanu , utilizator 13:51, 27 Noiembrie 2009
lawmediation a scris:
succint: transform SA in SRL cf.procedurii legale.
1.cum diminuez capitalul social al SA la minimul de 200 lei al SRL ? in insusi continutul actului constitutiv actualizat al srl-ului/ sau...?
2. asta scriptic. dar practic am nevoie sa fac dovada retragerii din banca? trebuie sa justific ca nu mai am capital cash pe SA si sa fac depunere de 200 lei pt srl ? sau se prezuma ca are loc doar o transformare a persoanei juridice si nu crearea uneia noi, deci capitalul exista circulant pe piata ?
in linii mari aceasta este punerea problemei.

Buna ziua
Dupa opinia mea:
1.
Reducerea CS si transformarea in SRL sunt atribute exclusive ale AGEA din SA
Deci cele 2 probleme trebuie a fi initial propuse, discutate si avizate legal si statutar prin AG din SA;
Reducerea CS se poate face prin:
- inapoierea catre actionari a unei cote/parti din CS, proportional cu catimea reducerii;
- retragerea unor actionari, cu inapoierea integrala a aporturilor lor, astfel ca: CS vechi - Retrageri = CS nou (mai mic)
- analiza economico-financiara a SA, constata ca valoarea unei actiuni, calculata in situatia actuala, s-a redus astfel ca: Nr. actiuni x V calculata = Noul CS (mai mic)
2.
Cele de mai sus, in una dintre variante, se consemneaza in Hotararea AGEA din SA de reducere si transformare in SRL, cu care ocazie (in corpusul aceleiasi hotarari) se face si noua redactare a actului constitutiv (prin amendarea celui anterior, deja existent).
Prin mentionarea la RC si publicarea hotararii, practic se face si publicitatea noii redactari a actului constitutiv al SRL, astfel ca: - NU apare o noua entitate juridica ci doar se mentioneaza reducerea si transormare SA in SRL;
3.
Cu privire la traseul sumelor de bani, cu un contabil avizat se pot imagina variantele optime. Oricum, SRL trebuie sa faca dovada capitalului minim legal, prin balabta contabila si nu neaparat prin cash in banca.
Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen Marcov
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2009
legalmgm, utilizator
Nu esti obligata sa faci reducere de capital. Schimbarea formei juridice din sa in srl nu te obliga la reducerea capitalului. Se considera ca capitalul pe care-l avea societatea ca SA va fi acum capitalul SRL . Schimbarea formei juridice nu presupune crearea unei noi persoane juridice.Cu toate acestea, daca vrei sa reduci capitalul social, poti sa o faci astfel:
-faci o adunare generala a asociatilor prin care hotarasti reducerea capitalului cu suma de ......
- publici hotararea in M.O. prin registrul comertului si astepti 60 de yile de la publicare
- dupa care poti opera efectiv reducerea prin depunerea hotararii si a actului constitutiv rescris la registrul comertului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare capital social-diminuare cs danyyss danyyss Buna ziua, A fost efectuata o majorare de capital la o Sociatate pe actiuni in 2007 prin aplicarea articolului ” Actiunile emise in schimbul aporturilor ... (vezi toată discuția)
Societate pe actiuni- transformare in srl si cesiune de actiuni ? emilia14 emilia14 Buna ziua, nu stiu daca s-a mai discutat acest subiect dar am nevoie de un sfat urgent, am urmatoarea speta: Un SA - 5 actionari, unul dintre actionari ... (vezi toată discuția)
Modificare forma juridica ! ELENA VASILE ELENA VASILE As dori daca poate vreun coleg sa-mi spuna cum se procedeaza in cazul care un SA are 5 asociati din care 1 doreste sa cesioneze actiuni la purtator catre ... (vezi toată discuția)