avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conform cod rutier 2018 este corecta inceperea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conform cod rutier 2018 este corecta inceperea efectuarii depasirii in zona cu linie discontinua dar cu reintrarea pe sensul de mers calcand linia continua

Buna seara,
Mi s-a retinut astazi permisul pentru 30 zile deoarece am efectuat o depasire a unei coloane de 4 autoturisme, depasire inceputa in zona in care axul separator intre sensuri era cu linie intrerupta, dar reintrarea pe sensul de mers a fost necesar sa o fac calcand linia continua.
Mentionez ca aparatul radar era postat chiar in zona in care am reintrat pe sens, zona cu linie continua.
In procesul verbal (in care este indicat la ce borna de kilometraj am efectuat depasirea) am mentionat faptul ca inceperea depasirii am efectuat-o in zona cu linie intrerupta.
Doresc sa fac contestatie in termen de 15 zile.
.Credeti ca apelarea la Google Maps din care se poate prelua configuratia marcajului longitudinal este suficienta?

Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2019
Dan STANESCU-BELLU, utilizator
Poți încerca să faci contestație, mulți au câștigat, dacă pe filmare se vede ca ai început pe discontinua exista posibilitatea sa se reducă la avertisment.
Inlocuirea amenzii cu avertisment se judeca in functie de gradul de pericol social. Depasirea unei coloane de masini nu e totuna cu a depasi o singura masina, asa cum este definita manevra in codul rutier. Bineinteles ca se poate incerca in instanta acest lucru, dar e greu de garantat ca se poate obtine asa ceva. Codul rutier sanctioneaza cu suspendarea permisului o astfel de manevra si cind nu circula nici o masina pe sensul opus:
Art. 100 (3)
a) depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;
Cu tot respectul, dar depasirea a 4 masini in circulatie ( coloana circula incet din cauza primei masini condusa de o persoana in varsta, am remarcat trecand pe langa masina) cand existau conditii de depasire (linie discontinua iar din fata nu venea nimic) nu are nici o legatura cu textul de mai sus.
Se poate vorbi de existenta unui grad de pericol social in aceasta situatie? Problema a aparut la revenirea pe sens cand incepuse linia continua
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2019
Dan STANESCU-BELLU, utilizator



ART. 120
(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
( .... )
;k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.

ART. 77
(1) Administratorul drumului public este obligat să aplice marcaje cu linii continue sau discontinue, după caz, atât pentru separarea sensurilor şi benzilor de circulaţie, cât şi pentru delimitarea părţii carosabile.
(2) Marcajul longitudinal format dintr-o linie continuă simplă sau dublă interzice încălcarea acestuia.

Dacă coloana de autovehicule se afla în mișcare putea fi depășită cu condiția ca depășirea să se facă în condiții de siguranță deplină

Linia continuă, simplă sau dublă, nu poate fi încălcată, nici la angajarea în depășire, nici la revenirea pe banda corespunzătoare sensului de circulație.

ing. Ioan Ciobanu
In Regulamentul de aplicare al OUG nr. 195/2002, singura reglementare legata de interzicerea depasirii daca se calca marcajul continuu este art. 120(1)i.
Aveti perfecta dreptate cu afirmatia :
"Dacă coloana de autovehicule se afla în mișcare putea fi depășită cu condiția ca depășirea să se facă în condiții de siguranță deplină", dar interesant ca in codul rutier nu am gasit nici o reglementare suplimentara fata de 120(1)i pentru o astfel de situatie

Alte discuții în legătură

Suspendare permis lupugeorge lupugeorge Buna ziua Va rog sa imi raspundeti la intrebarea:Daca am efectuat manevra de depasire pe linie discontinua si am reintrat pe partea dreapta pe linie ... (vezi toată discuția)
Benzi de circulatie si randuri cyan cyan acum doua zile era sa raman fara permisul de conducere pentru depasire. \\"era\\" ptr ca dupa indelungi :worthy: , :(( si argumente din regulament m-am ales ... (vezi toată discuția)
Depasire air_denis air_denis Daca incep depasirea pe linia intrerupta si o finalizez pe linia continua se considera incalcare a regulilor de circulatie? (vezi toată discuția)