Ma poate ajuta cineva cu un model de evidenta a zonelor cu risc ridicat si specific?
Daca evidenta noastra contine denumirea zonei in care au fost identificate riscuile din evaluarea de risc (exemplu cai de acces interne), localizarea (sediul administrativ), masurile de prevenire stabilite (marcarea si semnalizarea cailor de acces din incintele organizatie) frecventa realizarii masurii (permanent) si persoana responsabila (lucrator desemnat) este corect? In situatia cand societatea are mai multe puncte de lucru este necesara o evidenta pentru fiecare punct de lucru sau poate exista o singura evidenta la nivel de societate?
Multumesc,
Nu exista un model prestabilit. Puteti pune in capul de tabel - denumire zona, nominalizare masura realizata/ stabilita in zona respectiva, responsabil cu mentinerea stadiului de realizare al masurii, elemente de atentionare, interzicere, etc.
In functie de materialul cu identificarea si evaluarea riscurilor profesionale, respectiv a planului de prevenire si protectie in domeniul ssm intocmit la nivel de firma/ locuri de munca, stabiliti zonele cu risc ridicat si specific de accidentare avand in vedere Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 7 (4) Fără a aduce atingere altor prevederi ale prezentei legi, ţinând seama de natura activităţilor din întreprindere şi/ sau unitate, angajatorul are obligaţia:
e) să ia măsurile corespunzătoare pentru ca, în zonele cu risc ridicat şi specific, accesul să fie permis numai lucrătorilor care au primit şi şi-au însuşit instrucţiunile adecvate.
-art. 11 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să informeze, cât mai curând posibil, toţi lucrătorii care sunt sau pot fi expuşi unui pericol grav şi iminent, despre riscurile implicate de acest pericol, precum şi despre măsurile luate sau care trebuie să fie luate pentru protecţia lor;
b) să ia măsuri şi să furnizeze instrucţiuni pentru a da lucrătorilor posibilitatea să oprească lucrul şi/ sau să părăsească imediat locul de muncă şi să se îndrepte spre o zonă sigură, în caz de pericol grav şi iminent;
Sunt aplicabile si prevederile HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
SECTIUNEA a 2-a Zone cu risc ridicat si specific
-art. 105 Evidenta zonelor cu risc ridicat si specific prevazuta la art. 13 lit. k) din lege trebuie sa contina nominalizarea si localizarea acestor zone in cadrul intreprinderii si/ sau unitatii si masurile stabilite in urma evaluarii riscurilor pentru aceste zone.
-art. 106 (1) Angajatorul trebuie sa aduca la cunostinta tuturor lucratorilor care sunt zonele cu risc ridicat si specific.
(2) Angajatorul trebuie sa aduca la cunostinta conducatorilor locurilor de munca si lucratorilor care isi desfasoara activitatea in zonele cu risc ridicat si specific masurile stabilite in urma evaluarii riscurilor.
-art. 107 Actiunile pentru realizarea masurilor stabilite in urma evaluarii riscurilor pentru zonele cu risc ridicat si specific constituie o prioritate in cadrul planului de protectie si prevenire.
Sa aveti in vedere anexa 7 Plan de prevenire si protectie la HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare si anume col. 7 Actiuni in scopul realizarii masurii.
Din masura stabilita (col.3-6) puteti deduce si necesitatea de a defini o zona cu risc ridicat si specific de accidentare.
Zone, in general nominalizate, pot fi locurile unde pot sa apara noxe chimice, perimetrul din zona de actiune a macaralelor, podurilor rulante, buldoexcavatoarelor, etc.
Situatia se intocmeste al nivel de firma, se aproba de catre angajator si se afiseaza integral la toate locurile de munca.
Control intern ssm
alin1971
Buna ziua!
Reiese din vreo lege / comunicare ITM / etc, o perioada minima la care este obligatoriu un control intern SSM?
In afara de punctul 17 din normle ... (vezi toată discuția)