avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara si partaj

Parintii nostri au divortat acum 15 ani si nu au facut partaj de bunuri si nici nu au stabilit o pensie alimentara pentru noi doi copii. Din pacate mama noastra nu s-a ocupat sa alerge dupa bani de la tata si ne-a crescut singura. Eu si cu fratele meu suntem majori acum dar ni se pare ca e o mare nedreptate ca tatal nostru nu a platit nici o data nimic pentru nici unul dar acum el locuieste in casa noastra unde am copilarit care valoreaza destul de mult si nu avem cum sa il obligam sa platesca ceva retrograd. Aveti cumva vreo suggestie? Locuinta pe care o are a cumparat-o dupa divort deci nu mama nu ar putea cere jumate printrun proces de partaj iar fratele meu cu toate ca mai studiaza inca a implinit 26 de ani si noi nu mai putem cere pensie pentru el. Exista vreo cale prin care se poate uita la ultimii 15 ani? Merci mult!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 08:53, 23 Noiembrie 2009
Din pacate, faptul ca tatal dvs a achizitionat casa dupa divortul de mama dvs. , nu da nici un drept acesteia de a solicita partajarea si a obtine ceva.
Cu privire la pensia de intretinere,art. 94C.fam prevede ca:
Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau hotara incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.
In cadrul unui partaj de bunuri comune , se poate cere impartirea bunurilor dobindite in timpul casatoriei .
In situatia data, se pare ca in timpul casatoriei nu a fost dobindita o comunitate de bunuri, deci o astfel de actiune ar fi lipsita de obiect.
In ceea ce priveste..perioada de 15 ani pentru care nu a existat cerere in obligarea tatalului la plata unei pensii alimentare....este de domeniul trecutului. Retroactiv nu se poate cere efectuarea unei "dezdaunari", care sa compenseze lipsa de implicare.
Cu multa stima.
1. Pensia de intretinere pentru minori/majori nu se poate solicita retroactiv!
Aceasta este solicitata instantei de catre mama minorului si se presupune ca minorul este in stare de nevoie tocmai datorita starii de minoritate, pe cand in cazul majorului aflat in continuarea studiilor pana la 26 de ani, actiunea se introduce personal de catre acesta si trebuie sa dovedeasca starea de nevoie prin aceea ca urmeaza o forma de invatamant si ca nu realizeaza venituri de niciun fel. Pensia de intretinere, in oricare din cele doua situatii, se acorda de la data introducerii actiunii, nu retroactiv!

2. Cu privire la faptul ca parintii nu au facut partaj bunuri comune dupa desfacerea casatoriei timp de 15 ani:
Actiunea de partaj a bunurilor comune (mobile si imobile care au fost dobandite in timpul casatoriei de catre fostii soti) este imprescriptibila, astfel ca se poate introduce oricand. Daca fostii soti nu se inteleg cu privirea la impartirea bunurilor comune, atunci, la cererea oricaruia dintre fostii soti, va decide instanta de judecata. Daca partile se inteleg cu privire la impartirea acestor bunuri, pot incheia o tranzactie ce se va autentifica la notar care, pentru bunuri imobile poate fi inscrisa in cf.
In cazul dat, parintii inteleg ca nu au dobandit bunuri imobile in timpul casatoriei, astfel ca ar mai putea fi partajate doar bunurile mobile comune, daca au avut si daca merita...;)
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2009
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita sot pentru pensie de intretinere minor din casatorie anterioara elenasuch elenasuch sunt recasatorita a 2 oara sotul actual si el a ai fot casatorit inainte de 2 ori din casatoria noastra na rezultat nici un copil din penultima lui casatorie a ... (vezi toată discuția)
Partajul Cum se deruleaza partajul, daca divortul a fost pronuntat de 3 ani, in lipsa,el fiind plecat din tara.A fost dat la abandon de familie,iar in momentul ... (vezi toată discuția)
Partaj locuinta! gyna60 gyna60 Acum 5 luni am divortat de sotul meu dupa ce am fost despartita 3 ani(el s-a mutat la amanta si a facut si un copil cu ea innaintea divortului!)Dupa ce in ... (vezi toată discuția)