Buna ziua,
am si eu rugamintea de a ma ajuta cu o problema stringenta, la inceputul anului am colaborat cu o firma pt un transport, factura a fost achitata in eur la data scadenta, iar diferenta de curs a fost nefavorabila pentru furnizorul nostru.
Acum am primit o citatie prin care suntem dati in judecata pt acele diferente sau suntem obligati sa platim acele diferente ~ 1200lei. Anexat avem mai multe procese(pentru intimidare) de ale lor cu alte firme aflate in situatie similara care au pierdut procesul.
Intrebarea mea este daca este legala aceasta actiune? Iar daca as plati aceasta suma pt a evita cheltuielile de judecata cum as putea sa inregistrez in contabilitate.
Cu stima,
Problema se rezolva foarte simplu daca ati incheiat un contract cu firma de transport, in functie de clauzele din contract puteti avea:
-1.decontare in euro cu factura in euro, caz in care diferentele de curs ale furnizorului dumneavoastra se contablizeaza prin inregistrarea contabila:
% =4111,,clienti,,
665,,cheltuielei din diferente de curs valutar,,
5124,,conturi la banci in valuta,,
caz in care nu ii datorati nimic
-2.decontare in lei a echivalent euro, cu factura in lei, fara plata de eventuale diferente de curs, caz in care daca ati platit intreaga factura nu ii mai datorati nimic:
5121. Conturi la banci in lei=4111,,clienti,,
-3.decontare in euro a echivalent lei, cu factura de diferenta in lei intre cursul din data incasarii/platii si data emiterii facturii, caz in care va emite factura de diferenta, diferenta de curs pentru el este favorabila in opinia mea si nu nevaforabila cum sustine:
,,4111. Clienti,,= ,,7588. Alte venituri din exploatare,,
,,5121. Conturi la banci in lei,,=4111,,clienti,,
Oricum daca dinsul are dreptate, puteti sa ii platiti factura pe care trebuie sa v-o remita, daca nu are, conform contract, atunci trebuie sa va aparati in instanta!
imi cer scuze dar nu am acces la toate actele acum, le voi cere si voi veni cu amanunte concrete, exact daca a fost contract sau comanda si ce e stipulat in ele
multumesc mult pt sfaturile si raspunsurile primite
Factura in euro
cristianasiia
cum inregistrez o factura facuta in euro intre 2 firme romanesti?(una transporta marfa in afara pt cealalta.o inregistrez in euro sau in lei?(in paranteza,in ... (vezi toată discuția)