Vecinii de deasupra au declarat timp de mai mulți ani doar o persoană la întreținere. S-au făcut sesizări, s-a corectat, dar recent au reluat înșelăciunea. Pot contesta lista de plată din februarie?
Buna ziua. Sunt proprietara unui apartament de bloc din Bucuresti. Vecinii care locuiesc deasupra mea (proprietara si fiul ei) s-au declarat timp de mai multi ani o singura persoana la intretinere, fiind trecuti in mod corect doi la intretinere abia dupa sesizarile repetate ale vecinilor, care au urmarit camerele de supraveghere. Recent au reinceput cu aceeasi inselaciune: pentru luna Februarie proprietara a adus o cerere la administratie in care mentiona ca fiul ei a fost internat toata luna in spital, cerand sa fie trecuti o singura persoana la intretinere (adica doar ea), fara a arata nici o dovada in acest sens (de exemplu un bilet de externare). Apoi a adus o cerere in care a sustinut ca din luna Martie ea s-a mutat, doar fiul ei ramanand in apartament, si in consecinta incepand din Martie intretinerea apartamentului lor sa se calculeze pentru o singura persoana - si anume fiul ei.
Mentionez ca, locuind sub ei, stiu absolut sigur ca au locuit amandoi in apartament in Februarie, Martie si continua sa locuiasca si in prezent, intrucat au aproape tot timpul scandaluri si certuri, inclusiv noaptea, li se disting vocile clar, aud si ce cuvinte isi urla unul altuia.
Lista de intretinere pentru luna Februarie s-a afisat de 3 zile si apartamentul lor a fost trecut cu o singura persoana. Am luat imediat legatura cu administratora si presedintele blocului, care mi-au spus ca simpla cerere este suficienta, nefiind necesara o dovada - cum ar fi biletul de externare. In ceea ce priveste afirmatia proprietarei ca s-ar fi mutat din Martie din apartament, mi-au spus sa urmaresc eu pe camera de supraveghere – ceea ce voi face, avand in vedere ca ei refuza sa se implice.
Am mai multe intrebari:
Pot face o contestatie la lista de intretinere din Februarie si care sunt pasii pe care trebuie sa ii fac pentru recalcularea intretinerii lor pe Februarie in mod corect?
Poate fi calificata drept penala fapta proprietarei (declaratiile pe propria raspundere ca in apartamentul lor locuieste o singura persoana, cand in fapt locuiesc doua), ce organe ar trebui sesizate si am eu calitatea de a le sesiza, eventual am calitate procesuala in aceasta situatie? Stiu ca as avea costuri in eventualitatea unui proces, dar consider ca merita avand in vedere ca acesti oameni isi bat joc pur si simplu de noi, atat prin declaratiile mincinoase de scutire la intretinere, cat si prin scandalurile permanente. Din pacate NU pot sa ma bazez pe administratie sau presedinte.
Va multumesc anticipat!
Nu este vorba de sarire in cap este doar o reactie cred normala la atatea urmariri pe care nici politia in actiune nu le intreprinde (urmarire sistem supraveghere bloc la care nu are voie sa aiba acces, urmarire si cereri informatii in institutiile medicale, ascultare convorbiri...) Toate acestea necesita un mandat altfel sunt doar de blamat. Din pct de vedere legal o notificare prin posta din partea asociatiei de proprietari in care se solicita un raspuns legat de situatie cred ca este decent de destul. Miza sunt doar cativa lei! Nu suntem un stat justitiar si nici justitiari nu suntem. Este ca si cum am spune... domne guvernul fura dar fura mai putin decat ceilalti! Eu nu pot sa fiu de acord personal cu asa ceva. O societate nu poate fi educata doar ca mangaieli sau cu trecerea cu vederea pentru ca maine domnule sau doamna CipM puteti urma dvs acestei presiuni nedrepte.
Nu stim ce au convenit proprietarii intre ei cu privire la sist de suprav si nici cand a fost montat acesta (inainte/dupa GDPR). Poate au sistem online la care se uita oricine, poate au convenit ca oricine se poate uita, poate si-au pus camere si in dormitoare si se uita ca la Big Brother. Nu putem acuza doar pe supozitii.
Asociatia nu e indreptatita sa trimita notificari pe tema asta. Am aratat mai sus tot ce poate face din intiativa proprie dpdv legal = nimic.
Exista vreun prag al valorii pagubei, furtului sub care acestea nu se mai pedepsesc si eu nu stiu? Teoretic pragul nu exista, sau luati-l 1 ban daca vreti.
Cativa lei sunt in cazul de fata. La noi o famiilie a declarat ca pleaca in vacanta si 'plecata' a ramas 2 ani de zile desi au locuit cca 75% din timp in imobil. In afara de acei cativa lei, care erau mai multi pe vremea aia (vreo 20 lei/pers/luna reveneau unei persoane prezente), au mai dat o gaura de vreo 2000 de lei prin nedeclararea consumului prin apometre. Asta si din neglijenta asociatiei, evident. N-au vrut sa recunoasca paguba produsa iar noi nu am considerat ca merita sa ne murdarim de mizeria lor. Toti proprietarii consultati au fost de acord cu propunerea mea sa oprim actiunea - spre dezamagirea firmei de avocatura careia ne adresasem si care considera dovezile noastre fara de cusur.
Dar a fost alegerea noastra, a pagubitilor. Asa si in cazul de fata, e dreptul pagubitului sa incerce sa-si recupereze paguba indiferent de valoarea ei.
Si eu observ o inversunare dar initiatorul a explicat motivul; forma continuata pe mai multi ani, nu e singura abatere de la normele de convietuire.
Eu zic ca adevarul e pe undeva pe la mijloc. Nici nu trebuie sa toleram furtisaguri de cativa lei, dar nici sa nu ne dam peste cap ca sa le taiem gatul pentru asta.
In cazul de fata sa speram ca oamenii aceia au inteles ca cineva e atent la ce anume declara si ca n-ar fi recomandabil sa declare neadevaruri. Bineinteles, trebuie sa le acordam si lor prezumtia de nevinovatie, deocamdata nu avem decat declaratia uneia dintre parti, si aia fara probe certe.
--- e o prostie ce spun uni aici .... nici macar 50bani nu trebuie lasati , cum e corect asa e corect.
--- daca maine vine doamna si zice ca nu sta nimeni in apartament ... asociatia nu poate face nimic???
--- dupa un timp probabil vor face si alti la fel si nu vor mai fi 15 ron vor fi tot mai multi.
--- dovedirea ca stau mai multi in aartament e usoara 2-3 vecini noaptea cand incepe sacandalul sunat la politie pentru galagie, politia vine si legitimeaza tot apartamentul, asa ca se dovedeste ca nu e o singura persoana ...
din pacate viata la bloc constituie traiul la comun iar un singur nesimtit poate, prin indiferenta/nepasarea celorlati, sa reduca la tacere actiunile de bun simt; uneori la nesimtire trebuie sa raspunzi cu acceasi moneda iar daca tot nu se rezolva va propun sa faceti un simplu exercitiu, pe care l-am aplicat o singura data la blocul meu: intocmiti o lista de plata cu zero persoane ptr. o luna intreaga, iar efectele se vor vedea imediat cand asociatia nu va avea cu ce sa plateasca salubrizarea, energia electrica de la ascensor si consumul de gaz (daca n-aveti centrala) Noi am rezolvat atunci aceasta problema. Dar mai nou, intr-adevar s-au inmultit nesimtitii, ca mucegaiul pe perete, iar ceilalti se fac ca nu vad; exact ca in viata reala: vrem sa traim ca afara dar aruncam gunoiul menajer pe fereastra. In concluzie: fapta acelui nesimtit merita pedepsita cu o amenda, dar sistemul care acopera acea fapta ce merita!!?? cartea de imobil o fi completata la zi!? dupa Legea 196/2018 aceasta este in sarcina exclusiva a presedintelui; deocamdata atat.............. pe curand
Legea privind.....
lilianaG
va rog, daca poate cineva sa-mi spuna unde pot gasi legislatia..... vreau sa stiu modul in care se scoate o pers de la cheltuielile comune in cazul in care ... (vezi toată discuția)