avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ccc de la data nasterii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ccc de la data nasterii

Se poate sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil de la data nasterii, daca am realizat venituri din activitati independente si nu am achitat contributia optionala pentru concedii, de 1 %? In perioada 2015- dec 2018 am avut si contract individual de munca, care insa s-a incheiat inainte de nasterea copilului. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:19, 18 Aprilie 2019
Indemnizatia pentru CCC se stabileste începând cu data nașterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condițiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate și a indemnizației aferente.
Buna ziua! Problema mea ca eu cred ca ma incadrez, iar doamna de la ajpis ca nu. Nu gasesc articolul din lege care specifica ce persoane se incadreaza. Multumesc anticipat!
Cititi OUG 111/2010-privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, acolo gasiti toate informatiile.
Cand s-a nascut copilul?
Contractul de munca a fost cu durata determinata?
Cu norma intreaga sau partiala?
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2019
Ionut.ion, utilizator
Buna ziua! Contractul a fost pe perioada nedeterminată, jumatate de norma. Copilul s-a nascut pe 18dec 2019
OUG 111/2010
art.2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
....


art.12
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se acordă în situația în care solicitantul îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) este cetățean român, cetățean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reședința pe teritoriul României;
c) locuiește în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora.
....

art.15
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență reprezentând indemnizații și stimulent de inserție se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;

b) începând cu data nașterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condițiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate și a indemnizației aferente;
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil care este nascut in strainatate ana9333 ana9333 Buna ziua, Am si eu o intrebare.As dorii sa nasc in strainatate si as dori sa stiu daca as putea beneficia de indemnizatie de crestere copil in Romania ... (vezi toată discuția)
Contract de munca in ccc MihaiDG MihaiDG O amica urmeaza sa nasca la sfarsitul lunii mai. Dupa cate zile de la nasterea copilului va putea intra sotul ei in ccc ? Cand se va afla in ccc va putea ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil acordat tatalui lylyana.ion lylyana.ion Buna dimineata! Vin si eu cu o intrebare legat de CCC. Tatal unui copil a carui mama nu a lucrat si nu lucreaza (evident) poate beneficia de concediu ... (vezi toată discuția)