avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Nu pot gasi membrii unei asociatii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Nu pot gasi membrii unei asociatii

Vreau sa schimb componenta unei asociatii, mai bine spus a unui club sportiv, in sensul ca vreau sa exclud membrii actuali si sa numesc pe altii in locul lor.
Promblema mea este ca nu pot gasi acesti membrii, am dat si o conmvocare in ziarul local, insa au trecut 3 luni de atunci si nu am primit nici un raspuns.
Ce pot face? In statut am mentionata excluderea membrilor, insa nu este mentionata si excluderea a consiliului director. Ma pot folosi de articolul din ziar si de art. din statu cu excluderea, pentru a face inregfistrarea si la instanta?
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: alexank , utilizator 08:28, 6 Mai 2019
Membrii consiliului director sunt tot membrii si deci li se aplica aceleasi prevederi din statut. Da, e valabila acea convocare publica, dar si cea cu scrisoare recomandata la adresa la care figureaza fiecare membru in evidenta asociatiei..
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2019
george-neagu, moderator
va multumesc.
Va rog sa ma mai ajutati cu un raspuns, daca se poate: clubul sportiv mentionat, face parte dintr-o federatie ecvestra romana. Trebuie sa anunt si federatia pentru excluderea membrilor si numirea altora?sau e de ajuns sa fac inregistrarea doar la instanta?
Membrii actuali sunt in numar de 11, pot fi inlocuiti cu un numar de 7 si un angajat?
1. Daca si-au modificat intre timp domiciliul, era datoria acelor membri sa anunte asociatia. Daca nu au facut-o, Dvs, ii convocati cu scrisoare cu continut declarat trimisa la cea mai recenta adresa pe care o aveti de la ei, si nu conteaza ca o primesc sau nu efectiv, nu e obligatia asociatiei sa faca alte demersuri pt a afla adresa reala actuala, ei sunt considerati valabil convocati daca nu ati prevazut altceva in Statut. COnvocarea prin presa o faceti daca ati prevazut asa ceva prin Statut sau asa ca un gest de maxima diligenta....
2. Membrii unei asociatii nu se "numesc" - ii primeste Consiliul Director (sau alt organ al asociatiei prevazut in Statut, sau Adunarea generala daca in Statut nu s-a prevazut expres ce organ primeste noii membri) aproband cererea lor de a deveni membri. Excluderile in mod normal sunt de competenta Adunarii Generale daca in Statut nu s-a prevazut ca opereaza de drept de ex. intarziere peste x luni la plata cotizatiei.... desi e nerecomandabil sa se prevada excluderi care sa opereze de drept, ca se poate ajunge la erori sau abuzuri
3. Pierderea calitatii de membru al asociatiei in mod normal duce automat si la pierderea calitatii de membru al Consiliului Director deci se vacanteaza acele functii si trebuie sa faceti alegeri pentru a fi ocupate cu alti membri.
4. Daca e vorba de o structura sportiva afiliata la o federatie sportiva nationala, legislatia sportiva prevede ca trebuie sa notificati modificarile si la acea federatie - modificarea listei de membri si a componentei organelor de conducere si control sutn modificari de acte constitutive si vor trebui trabsmise acelei federatii in termenul si cu procedura prevazuta in Statutul si regulamentele acelei federatii. De asemenea trebuie sa notificati federatia despre modificari intervenite in cazul membrilor care erau sportivi legitimati la acea federatie, altminteri in mod normal nu e treaba federatiei....
5. Nu exista conceptul de "inlocuire" a unui membru, nu sunt pozitii fixe in structura de membri ai unei asociatii. Persoanele pot dobandi si pierde calitatea de membru in diverse modalitati prevazute de lege si de statut. Nici in Consiliul Director nu se "inlocuiesc" persoane, ci una isi poate pierde acea calitate si atunci functia devine vacanta si se ocupa prin alegeri, Nu se
"numeste". O asociatie ca orice alta persoana juridica poate avea si salariati. Un angajat nu "inlocuieste" un membru. Poate fi membru sau nu in asociatie, dar sunt lucruri complet diferite.
Va recomand sa studiati mai mult problematica pentru a intelege mai bine specificul unei entitati asociative....
Buna ziua, va multumesc mult pt raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare si retragere asociatie din cadrul unei federatii madalina bobeica madalina bobeica Buna dimineata, In situatia in care o federatie care este constituita din 5 structuri (asociatii fondatoare a federatiei in discutie) doreste suspendarea ... (vezi toată discuția)
Cum raspund instantei daca mi-a dat respingere cererii mele de modificare acte asociatie, respectiv membrii? alexank alexank Buna ziua, ajutati-ma, va rog, cu o idee, cu ceva, pentru ca nu stiu cum sa procedez. Am efectuat o cererea de inaintare catre instanta unde am mentionat ... (vezi toată discuția)
Excludere membru fundatie serbanmoga serbanmoga Buna ziua, Imi puteti spune va rog care e procedura de excludere a unui membru dintr.o fundatie, care ar fi etape si costurile si ce taxe implica....sau ... (vezi toată discuția)