avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Măsuri de compensare pentru cursuri și training ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Măsuri de compensare pentru cursuri și training angajați: cum mă pot asigura că voi fi despăgubit pentru investiția în pregătirea viitorilor angajați, în caz că vor să plece?

Am infiintat relativ recent o companie cu profil IT (dezvoltare software, cod CAEN 6201) si de asemenea si un PFA (activitati de training, cod CAEN 8559).

Urmeaza sa incep sa incep sa recrutez personal, si pentru inceput ma orientez spre proaspat absolventi. Cum din pacate acestia nu sunt prea bine pregatiti va trebui sa stau o perioada destul de buna sa-i dadacesc ca sa poata deveni productivi.

Pot stipula direct in contractul de munca faptul ca primele 6-8 luni din contract vor fi de training, sa evaluez acest training la sa zicem 14.000 RON si sa specifica faptul ca daca acestia vor sa plece in mai putin de 2-3 ani de zile se obliga sa plateasca aceasta suma !?

Sub ce forma ma pot proteja de eventualitatea unei plecari din firma dupa ce a fost pregatit si dadacit !?
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:13, 1 Mai 2019
Si dupa asa-zisa "dadaceala" obtin o diploma/certificat de pregatire profesionala ?
Da!
Am si un PFA care va emite acele diplome, si acreditare de la MEN pentr a tine cursuri si elibera diplome :)
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci, modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.

Potrivit legislatiei, salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
Nerespectarea de catre salariat a celor mentionate mai sus, determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
Va multumesc pentru raspunsul prompt!

Aceasta perioada are anumite limitari: de exemplu 3 ani este un termen fezabil a fi trecut intr-un asemenea act aditional ?
Pot face un contract pe durata determinata de 3 ani de zile ? Si la contract un act aditional de acest fel ?

Alte discuții în legătură

Acti adițional pentru training Costin A. Costin A. Bună ziuă. Am semnat un contract cu un angajator în data de 14 Noiembrie 2016, acuma doresc sa închei contractul la mai puțin de 3 luni (adică încă ... (vezi toată discuția)
Perioada minima de munca la o firma care oferă training Maria_0 Maria_0 Care e perioada minima la care trebuie sa lucrez la o firma, daca aceasta oferă perioada de training? Buna ziua, doresc sa ma angajez pana încep ... (vezi toată discuția)
Restituire c val participare training Popescu Lorena Popescu Lorena Buna ziua, daca salariatul la inceputul contractului beneficiaza din partea angajatorului de o perioada de training la initiativa si pe cheltuiala ... (vezi toată discuția)