avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Avem testament pe un teren care a fost al verișoarei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Avem testament pe un teren care a fost al verișoarei mele, dar băiatul ei vrea să-l atace. Îl poate anula?

verisoara mea mi_a facut mie si sotului meu testament pe bunurile ei mobile si imobile,ea are un baiat plecat.eu si sotul meu am avut grija de ea prin spitale si am ingropato.lam chemat la mostenire dar a zis ca ataca testamentul.am inteles ca el e mostenitor legal si noi testamentari.stiu ca poate fi atacat dar poate fi si anulat?si daca da in ce conditii/mentionez ca e vorba doar de un teren.multumesc
/
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:59, 2 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atacat este un termen popular, care da, se foloseste pentru ca este foarte sugestiv. Adica printr-o actiune in instanta "se ataca testamentul". Acum depinde ce vrea sa atace, de pilda daca conditiile de validitate (exemplu, consimtamantul valabil) nu au fost indeplinite la momentul incheierii actului, atunci se poate cere anularea acestuia. Daca insa mostenitorul legal vrea sa-i fie respect dreptul la rezerva succesorala, atunci va solicita acest lucru pe calea reductiunii liberalitatilor excesive.
Este important si cum si unde s-a incheiat testamentul. Daca a fost facut la notar este mai bine decat daca a fost facut sub semnatura privata. Dvs, oricum ar fi, daca va intereseaza terenul, trebuie sa procedati la dezbaterea succesiunii.
a fost facut la notar.el vrea sa il anuleze. .succesiunea dupa ea,nu?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai, da, succesiune dupa "ea", adica dupa decedata. Pai dupa cine?
Pentru ca mostenitorul legal sa anuleze actul testamentar trebuie sa dovedeasca ca atunci cand actul a fost intocmit nu s-au respectat conditiile de validitate cerute de lege. Ceea ce este destul de greu, dat fiind faptul ca testamentul a fost incheiat la notar. Deci din punctul acesta de vedere nu aveti de ce sa va faceti griji. Insa, in privinta acelei rezerve pe care legea i-o atribuie, da, mostenitorul legal poate solicta, asa cum v-am spus, reductiunea.
ce inseamna reductiunea? dar noi vrem sa_i dam ce i se cuvine dar din ce am inteles de la notar,el are jumatate si noi jumatate.am fost la notar dar cand a aflat ca mama lui ne_a facut testament ,a explodat.nu a fost de acord cu testamentul si a zis ca cere anularea lui.deci jumatate din teren e al nostru si cealalta e a lui.eu pot sa cer sa_mi dea toate cheltuielile cu ea,pt ca am fost in spitale,comisii pt camin ,ca voia la camin,am duso acolo,a fost si in centru privat de batrani unde am platit noi si cheltuieli cu inmormantarea..cum pot recupera toate aceste .?el nu vrea sa dea nimic. mentionez si ca nu mergea si avea pampers si facea si dializa de 3 ori pe sapt.venea ambulanta acasa si sotul meu o lua in brate si o ducea in salvare si trebuia sa stea si acasa cand venea si o lua si cand o aducea.eu o schimbam si o stergeam .astea nu conteaza deloc daca ma duce in tribunal?si nopti nedormite ca statea la noi.noi credem ca stia de testament pt ca vorbeau.multumesc




Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2019
TANASENASTASA, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Reductiunea inseamna ca ce ati primit dvs de la defuncta se reduce/se diminueaza cu ce are el, in calitate de mostenitor rezervatar, dreptul sa primeasca (adica jumatete din cat i s-ar fi cuvenit in mod normal).
In ceea ce priveste restul cheltuielilor facute de dvs, sunt cam greu de recuperat. Era mai bine sa fi facut cu batrana un contract de intretinere si nu asa cum v-a facut un legat/testament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine poate ataca in instanta un testament? elenapopescu8 elenapopescu8 Buna ziua ,am si eu nevoie de sfatul dumneavoastra in urmatoarea problema: La tara am o vecina de 82 ani ,sotul i-a murit in ianurie iar ei nu au avut ... (vezi toată discuția)
Poate fi adaugat un testament? pelinr pelinr POATE FI ATACAT UN TESTAMENT? am mostenit de la mama mea un apartament printr-un testament, insa am o sora vitrega (infiata). poate aceasta ataca ... (vezi toată discuția)
Succesiune - testament adevar2014 adevar2014 Speta este urmatoarea: O persoana X isi face testament in spital inainte de deces cu o zi. X este casatorit a doua oara nu are copii nici din prima si nici ... (vezi toată discuția)